Zdravlje
RIZNICA VITAMINA

Bundeva - zvijezda jeseni
Objavljeno 5. rujna, 2016.

Osim što su prelijepih boja - narandžaste, crvenkaste, šarene i zelene, tikve (lat. Cucurbita pepo), prepune su vitamina i minerala. Više od 800 različitih vrsta, od onih najmanjih do divovskih, svoje podrijetlo vuče iz Afrike i Sjeverne Amerike.

Tikve podijetlom iz Afrike zbog svoje čvrste kore, u starom Egiptu te antičkoj Grčkoj i Rimu sušile su se na suncu i koristile kao zdjele i tanjuri. One koje dolaze iz Sjeverne Amerike služile su za hranu i uzgajale su se na području današnjeg Meksika još prije 9000 godina. U Europu su, kao i mnoge druge biljke, dospjele morskim putem, zahvaljujući Kolumbu, tek nakon otkrića Amerike 1492. godine.

Ljekovita svojstva

Dijetalna hrana

U tradicionalnom iscjeljivanju, plod se preporučuje kao diuretik, osobama oboljelim od reume, gihta, upale bubrega i mokraćnog mjehura. Dijetalna je hrana za pretile osobe i dijabetičare, kao i za one s oboljenjem želuca i tankih crijeva. Protiv upale jajnika i problema menopauze trebalo bi je jesti redovnije i u većoj količini i piti njen sok.

Zapaženo je da bundeva dobro čini i oboljelima od psorijaze. Kod upale bubrega ili mjehura savjetuje se svakodnevni obrok od pirjane, neslane bundeve, s malo rajčice i sjeckanog crnog luka koji je začinjen žlicom vrhnja. Za ublažavanje bolova od proširenih vena treba svježe nastruganu bundevu staviti kao oblogu i držati je duže privijenu.

Ljuštenjem sjemena uobičajene bundeve ne treba uklanjati tanku, srebrnozelenkastu pokožicu, jer se u njoj nalazi najviše ljekovitih sastojaka, dok uljane sorte nemaju ljusku nego samo prozračnu sjemenjaču.

U kozmetici

Tikva se, zahvaljujući svojim sastojcima koji utiču na regulaciju žlijezda lojnica, odavno koristi za umirenje upaljene kože lica usljed pojave akni i mitesera. Zbog tih se svojstava, a posebno obilja vitamina A, koji se u bundevi nalazi u obliku beta-karotena, a koji, između ostalog, podstiče izmjenu tvari u koži, ekstrakti tikve nalaze u mnogim kozmetičkim linijama za njegu problematične i masne kože.

Maska za njegu masne kože sklone upalama i aknama, koja će očistiti i suziti proširene pore kože lica, može se pripremiti i kod kuće. U tu svrhu načinite pire od mesa tikve, rasporedite ga po licu i pustite da djeluje petnaestak minuta. Ako želite, pireu od tikve možete dodati i žlicu zobenih pahuljica. Nakon petnaestak minuta masku isperite mlakom vodom.

Tikva sadrži veću količinu beta-karotena, obilje ostalih antioksidansa, vitamina C i E, nekoliko važnih aminokiselina i minerala, a posebno kalijum i cink, koji svi zajedno imaju presudnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala i u podizanju cjelokupnog imuniteta organizma. Stoga ljekoviti sastojci iz bundeve štite organizam od različitih alergija i infekcija.

Bundeva snižava kolesterol u krvi te štiti od različitih kancerogenih oboljenja. Njeno ulje je suviše dragocjeno da biste na njemu pržili, zato ga upotrijebite za salatu ili kao dodatak u već skuhana variva. J.Kn.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike