Novosti
ZAKLJUČEN POPIS

Pravo biranja ima
3,8 milijuna birača
Objavljeno 2. rujna, 2016.
S prebivalištem u Hrvatskoj za ove je izbore upisano 3.740.200 birača

Novi saziv Hrvatskog sabora na izborima 11. rujna moći će birati nešto manje od 3,8 milijuna birača, gotovo isto kao i na posljednjim parlamentarnim izborima lani u studenome. Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović u petak je, naime, zaključila popis birača za prijevremene parlamentarne izbore na kojemu je ukupno bilo upisano 3.799.609 birača, što je za 8268 birača više nego za izbore u studenome 2015., kada ih je ukupno bilo upisano 3.791.341.

S prebivalištem u Hrvatskoj za ove je izbore upisano 3.740.200 birača, od čega se prethodno registriralo njih 11.267, gotovo upola manje u odnosu na studeni 2015., kad je prethodno registriranih bilo 21.417. Veći je, međutim, broj aktivno registriranih. Naime, bez prebivališta u Hrvatskoj aktivno se za rujanske izbore registriralo 59.409 birača, a za parlamentarne izbore lani u studenome bilo ih je 36.276.

U susjednoj BiH aktivno se registriralo nešto manje od 35 tisuća birača. Glasanje će biti organizirano dva dana, 10. i 11. rujna na 34 biračka mjesta. Riječ je o hrvatskim državljanima s prebivalištem u BiH, koji su se registrirali do isteka zakonskog roka 31. kolovoza. Moći će birati kandidate u 11. izbornoj jedinici. Pravo glasa na području BiH osiguralo je i 1043 onih koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, ali će u vrijeme izbora biti u toj zemlji. Tradicionalno, najviše je registriranih za glasanje u konzulatu u Mostaru, nešto više od 21 tisuće birača. Pravo glasa mogu ostvariti i oni bez aktivne registracije, ali uz obveznu potvrdu o upisu u popis birača. Potvrde će se izdavati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci.

U Njemačkoj je, pak, u odnosu na rekordan broj od 16.720 prijavljenih birača za posljednje parlamentarne izbore, sada registrirano samo oko 7000 birača. Razlog slabijeg odaziva za izbore tumači se godišnjim odmorima i školskim praznicima koji još traju u Baden-Württembergu i Bavarskoj. I.Bošnjak/H

DIP O PROMATRANJU IZBORA

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u petak je, reagirajući na zahtjev nekoliko manjih političkih stranka i koalicija da se dopusti “civilni nadzor”, Apisa, tvrtke koja informatički prati provedbu izbora, poručilo kako mu ovlašteni promatrači mogu podnijeti zahtjev za promatranjem rada Povjerenstva, a u sklopu toga i trgovačkog društva Apis IT, te kako ta tvrtka nije zadužena za samo zbrajanje glasova. “Ovlašteni promatrači mogu, osim izbornog dana, prisustvovati i generalnoj probi koja će se održati u petak, 9. rujna od 14 do 17 sati”, poručili su iz DIP-a.