Osijek
NASUMIČNO ALKOTESTIRANJE U KBC-u

Dr. Kopić: Imamo prijave kako neki naši liječnici čak i operiraju pijani!
Objavljeno 3. rujna, 2016.
Alkotestiranje, osim u uredovno radno vrijeme, provodit će se i u dežurstvu

Glasina kako se alkoholizirani djelatnik Kliničkog bolničkog centra Osijek u srijedu motornim kolicima zabio u pokretna vrata Klinike za kirurgiju - točne su, kao i to da je Uprava bolnice nakon tog događaja poduzela mjere nasumičnog alkotestiranja. Potvrdio nam je je to, naime, dr. Vlatko Kopić, zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek, dodajući kako to nije jedini slučaj alkoholizma unutar bolničkoga kruga.

- Dobili smo prijave i kako pojedini naši liječnici operiraju pod utjecajem alkohola, kao i da neki djelatnici iz drugih struka rade u alkoholiziranom stanju. Samo je bila puka sreća što alkoholizirani djelatnik koji se zabio u vrata nije nekoga isjekao kad su vrata pukla. Uspio je ozlijediti samo sebe. Nakon toga poduzeli smo značajne korake i nasumično sljedeći dan dregerom alkotestirali 40 djelatnika. Dvoje je od njih bilo pozitivno - istaknuo je dr. Kopić.

Dodao je kako je nasumično alkotestiranje obavljeno u četvrtak od 13 do 15.30 sati, a ta će se praksa provoditi minimalno jednom tjedno.

Među nasumično odabranim djelatnicima, kaže dr. Kopić, našli su se i električari, tehnička služba, gipseri, medicinski tehničari, liječnici, profesori, predstojnici klinika pa i djelatnici u Upravi. Pet posto, ili dvoje alkoholiziranih od njih 40, koliko ih je alkotestirano, kaže dr. Kopić, velik je broj, a ti testirani odmah su zamoljeni da napuste bolnicu te će protiv njih biti pokrenut postupak. Nasumične će provjere sada biti pravilo, a onaj tko odbije alkotestiranje, dodaje naš sugovornik, smatrat će se da mu je test pozitivan. Dr. Kopić najavljuje kako će se praksa alkotestiranja, osim u uredovno radno vrijeme, provoditi i u dežurstvu, a dreger neće zaobići ni ženski dio osoblja KBC-a.

- Od 3100 djelatnika, koliko ih je zaposleno u bolnici, svi mogu doći na red za alkotestiranje koje provodimo s tri djelatnice certificirane za zaštitu na radu te sa zaštitarskom službom, no bez prethodne najave. O tome vodimo zapisnik, no sve je anonimno. Naglašavam da netko može biti alkotestiran i više puta - kaže dr. Kopić.

Djelatnik koji se ozlijedio, pojašnjava nadalje dr. Kopić, može doći na posao i raditi, no bit će izložen kontroli za alkohol. Za one koji zbog alkoholiziranog stanja teže povrede radno pravo, može slijediti i otkaz. Dr. Kopić kaže kako će istražiti sve pravne mogućnosti, jer ne želi nikoga otpustiti, no postotak alkoholiziranih već u prvom danu nasumične provjere smatra zabrinjavajućim.

- Svi moraju znati da je alkohol nedopustiv! Stoga ćemo provjeravati i dalje, bilo da su u pitanju jutarnji ili večernji sati, odnosno dežurstva - najavio je dr. Kopić.

Marija MIHELIĆ
SSSH: PROVJERAMA DREGEROM NE KRŠE SE PRAVA RADNIKA

Na temelju čl. 58 i 59 Zakona o radu, poslodavac može donijeti Uputu o načinu provođenja alkotestiranja i utvrđivanja prisutnosti drugih sredstava ovisnosti na radu radnika. Prema Uputi, radnik kod kojeg je u organizmu pronađen alkohol iznad 0,0 promila, smatra se da je pod utjecajem alkohola. Poslodavac je u tom slučaju dužan privremeno udaljiti radnika s mjesta rada, a onaj tko odbije pristupiti provjeri, smatra se da je pod utjecajem alkohola.

- Zakon kaže da radnik u vrijeme rada ne smije biti pod utjecajem alkohola ili opojnih sredstava niti ih smije unositi na mjesto rada. Provjerom se ne krše prava radnika, no postupak provjere mora biti uređen internim aktima, pravilnikom ili kolektivnim ugovorom i to uz zapisnik - kaže Ksenija Bešlić, pravna povjerenica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.

U DREGER PUŠU I DJELATNICI GPP-A

Prije nekoliko godina neke su tvrtke u Osijeku odlučile početi koristiti dreger kako bi utvrdili je li itko od radnika alkoholiziran. Praksa je to koja, primjerice, u GPP-u ne jenjava pa tako Sanja Mršo, voditeljica Službe marketinga, kaže da se alkotestiranje, zbog specifičnosti posla, redovito provodi.

testiranje

DOĆI ĆE NA RED SVI, OD ČISTAČICA DO PREDSTOJNIKA

Možda ste propustili...

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike