Ekonomija
15. DAN POLJA SUNCOKRETA ČEPINSKE ULJARE

Tvornica ulja Čepin
povećala kapacitete
Objavljeno 1. rujna, 2016.

Žetva suncokreta na slavonsko-baranjskim poljima započela je i unatoč vremenskim neprilikama koje su poharale Slavoniju, a koje su najviše pogodile tu uljaricu, u Tvornici ulja Čepin, kako kažu, ipak vlada optimizam oko planova otkupa.

Od 40.000 ha zasijanih suncokretom u Hrvatskoj, Žito grupa je što vlastitom proizvodnjom što izravnim ugovaranjem i putem organizatora proizvodnje, ugovorila 20.000 ha površina, te se nada otkupu i više od 90.000 tona te kulture. Inače ukupna proizvodnja suncokreta u Hrvatskoj je procijenjena na 120.000 tona.

- Ima dosta površina koje su polegle od nevremena no mi ipak očekujemo da će se prinosi kretati na razini prosječnih 2,5 do 3 tone po hektaru. Spremni smo otkupiti sve ponuđene količine, a s otkupnom cijenom izići ćemo za oko tjedan dana, kada očekujemo da bi se mogla stabilizirati u našem okruženju - izjavio je, između ostaloga, Josip Bičvić, predsjednik Uprave Tvornice ulja Čepin, pred okupljenim kooperantima na Danima polja suncokreta Tvornice ulja Čepin koje je Žito grupa( u čijem se sustavu ta tvrtka nalazi), organizirala po jubilarni 15. put.

Naime, kako je nadalje pojasnio Bičvić, pomno se prate otkupne cijene velikih uljara u okruženju, tj. Srbiji i Mađarskoj gdje se otkupna cijena suncokreta trenutačno kreće preračunato u Srbiji od 2,10 do 2,30 kn/kg u Mađarskoj.

„Ove smo godine otkupili 50.000 t uljane repice. Ponudili smo najbolju cijenu s obzirom na tržište te smo sve otkupljene količine i isplatili. Isti princip poslovanja primjenit ćemo i za suncokret“, kazala je Gordana Šustić, voditeljica odjela kooperacije i maloprodaje.

U 2015. godini Žito Grupa je započela investicije u Tvornici ulja Čepin koje su u ovoj fazi dosegle iznos ulaganja od 25 milijuna eura i koje su završene te su ih uzvanici imali prigodu i obići.

“Uloženim sredstvima povećani su proizvodni kapaciteti, kapaciteti prijma i skladištenja sirovine kroz sušaru, silose, podna skladišta te spremnike za ulje. Također investirano je i u pogon za ekstrakciju te kotlovnicu na biomasu (ljusku)“, izjavio je Bičvić, i dodao kako Uljara sada može preraditi 150.000 tona uljarica. Naveo je i kako Žito grupa nastavlja s daljnjim ulaganjima, ali i partnerskim odnosima s proizvođačima i sjemenskim kućama i to sve u cilju sigurnog otkupa sirovina i plasmana visoko kvalitetnih gotovih proizvoda na tržištu.

Valja navesti da su ovom događaju nazočili predstavnici lokalne uprave, proizvođači i partneri u organizaciji poljoprivredne proizvodnje te vodeće sjemenske kuće u Hrvatskoj, Hrvatska savjetodavna služba, Poljoprivredni fakultet Osijek i Poljoprivredni institut Osijek.

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Željko Kraljičak izjavio je kako se često može čuti da u Hrvatskoj treba povećati proizvodnju hrane i staviti u funkciju nove površine te da smo na oko 50 posto iskoristivosti genetskog potencijala. - Međutim, ne možemo samo razvijati sirovinsku bazu, a ne graditi i preradbene kapacitete i primarnoj proizvodnji dati dodanu vrijednost. Stoga zahvaljujemo vlasnicima čepinske uljare što su zadržali proizvodnju i brand, ulažu i zapošljavaju - rekao je Kraljičak.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Vladimir Ham rekao je kako ga raduje najave povećanja proizvodnje, jer to govori da je Tvornica ulja Čepin stabilna tvrtka, a što je i od strateškog značaja za grad Osijek.

Zdenka RUPČIĆ

Ernest Nad

voditelj Odjela za poljoprivredu pri HGK-ŽK Osijek

Na području Osječko-baranjske županije suncokretom je zasijano između 12.000 i 13.000 hektara površina, što ukazuje da proizvođači imaju pozitivna iskustva sa sjetvom, otkupom i plaćanjem te uljarice. Ova je godina karakteristična po nepovoljnim klimatskim prilikama koje su zadesile suncokret koji je dosta polegao posebice na području Čepina, Petrijevaca, Donjeg Miholjca, a pojavila se i bolest truljenja glave, što znači da se očekuju manji prinosi i kvaliteta.

Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

Najčitanije iz rubrike