Dome slatki dome
PRAVA EGZOTIKA NA BALKONU

Banana uspijeva i u posudi
Objavljeno 1. rujna, 2016.

Ako sanjate o tropskim predjelima, zašto ne biste malo mjesta na svom balkonu našli i za drvo banane? Banana (Musa spp.) višegodišnja je zeljasta biljka podrijetlom iz Indije, jugoistočne Azije i Australije. Za nesmetani razvoj traži puno sunca i visoku vlažnost zraka, najmanje 60 %. Morate je orošavati gotovo svaki dan. Ljeti se zalijeva jedanput-dvaput tjedno, a zimi rjeđe, tj. između dva zalijevanja ostavite da se humus na površini osuši.

Presađivanje

Treba je presađivati svake godine u proljeće, u supstrat pomiješan s pijeskom i malo treseta. Zimi je za nju idealno mjesto zastakljena veranda s minimalnom temperaturom od 12 stupnjeva. Razmnožava se dijeljenjem bočnih izdanaka koji rastu pri dnu stabljike. Od sredine svibnja do kraja rujna iznosi se u vrt na izravno sunce.

Banana, za koju uglavnom mislimo da je drvo, zapravo je zeljasta višegodišnja biljka koja raste iz rizoma. Naraste i do 15 metara, no uzgajaju se mnoge manje varijante. Sve banane imaju vrlo velike listove, neki su šareni. Cvjetovi su jednospolni ili dvospolni, raznih boja. Nakon plodonošenja nadzemni dio banane odumire, a iz korijena niču nova lažna stabla. Poznato je više od 300 varijeteta koji uspijevaju u tropima i suptropskim regijama Azije i Australije. Plodovi se upotrebljavaju u svježem stanju ili termički obrađeni, a plodovi nekih vrsta banana, koje nisu slatke, koriste se kao hrana za životinje. Tekstilne banane pripadaju u industrijsko bilje i od njihovih listova dobivaju se čvrsta vlakna. Kod nas može uspijevati ukrasna banana (Musa sp.), ali tijekom zime mora se zaštititi od smrzavanja. Banane bolje rastu u staklenicima nego u sobama, ali postoje vrste banana dekorativnih listova koje dobro napreduju i u sobnim uvjetima. U sobnim uvjetima banane se uglavnom uzgajaju kao dekorativne biljke, a ne radi plodova.

Biljka treba stajati na svijetlom i sunčanom mjestu. Treba ju često zalijevati i prskati listove. Sadi se u plodno tlo i redovno prihranjuje. Banane vole obilno zalijevanje i toplo vrijeme uz mnogo sunca. Nažalost, plodovi većine ukrasnih vrsta banana nisu jestivi, jer su gorki.

Mini banana

Super dwarf cavendish - vrsta je banane koja naraste samo do 1,5 metara i najčešće se uzgaja kao sobna biljka. Zasaditi je treba u veliku posudu. Zemlja treba biti dobro drenirana kako bi se mogao ocijediti višak tekućine, ali stalno treba biti vlažna. Banana voli hranjivo tlo pH-vrijednosti od 5,5 do 7. Biljke su vrlo osjetljive na propuh. Kako biste potaknuli rast, bananu možete i orezati. Odrežite sve oštećene ili suhe listove. Ako se nadate vidjeti plodove na biljci, najvažnije je znati koju vrstu imate. Uzgaja se mnogo šarenolisnih vrsta, koje su dekorativnije i manjeg rasta. Neke biljke banane ne cvjetaju prije no što narastu i do deset metara u visinu. Banane su navikle na tropska područja s višim udjelom organskih tvari u tlu pa ih je najbolje saditi u kompost. Bananu je nemoguće previše zalijevati ili previše prihraniti! J.Kn.

NE PODNOSI NISKE TEMPERATURE

Biljka banane voli toplinu, zimi temperatura ne smije biti niža od 16 stupnjeva Celzijevih. Za uzgoj u vrtu prije zime listove treba odrezati, a stabla obložiti slamom ili nekim drugim materijalom i prekriti folijom. U proljeće biljka će potjerati nove listove. Ako se dio stabla smrzne, u proljeće stablo treba skratiti do zelenog dijela.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna