Dome slatki dome
DEKORATIVNE TKANINE U DOMU

Jednostavne i mirne
uzorke lako je kombinirati
Objavljeno 1. rujna, 2016.

Koliko god jednostavne ili kompleksne elemente namještaja odabrali, prostor će izgledati hladno i nedovršeno bez uvođenja dekorativnih tkanina. Upravo ovo naglašava njihovu važnost, ali i potrebu kvalitetnog odabira kako bi ugođaj u domu bio potpun.

Jednostavne i mirne uzorke tkanina lako je kombinirati, ali povezivanje različitih uzoraka i boja traži detaljniji pristup. Bilo da je naglašen manji ili veći dio prostora, evo nekoliko pravila s kojima nećete pogriješiti.

Biljne i organske linije kombinirajte s geometrijskim uzorcima. Bez obzira na šarenilo boja, kontrast zaobljenih i ravnih linija jasno će naglasiti ideju i red u onome što ste željeli postići.

Uz ovakve kombinacije uvijek možete dodati jednobojni uzorak tkanine. Ovakav će odabir dodatno naglasiti dinamični uzorak koji ste odabrali i stvoriti bogatstvo dezena i boja. Ako ste nesigurni, dovoljno je kombinirati cvjetni uzorak s jednobojnim.

Apstraktna geometrija

Za naglašavanje jednog dijela prostora preporučujemo kombinaciju tkanina u apstraktnoj geometriji. Kako bi odabrani uzorci bili izražajni, potrebno je ostvariti kontrast boja. U ovakvim je kombinacijama vrlo važno da su ostali elementi i boje u prostoru mirni i jednostavni te da ne koristite nikakve dodatne uzorke.

Uz elemente namještaja, tkanine možete koristiti i na dekorativnim predmetima. To mogu biti okviri ogledala, sjenila lampi i sl. Uz izražajne uzorke na elementima namještaja kombinirajte tkanine sa sitnim uzorkom (prugice, špricani uzorak), ili apstraktnu geometriju sitnog uzorka kako bi se stvorio vizualni kontrast. Poželjno je slijediti pravilo sitnijeg uzorka na manjem predmetu.

Za dinamičan izražaj vanjskog prostora koristite tkanine živih boja i izražajnih uzoraka. To mogu biti široke pruge, biljni uzorci i sl. Povežite tendu, dekorativne jastučiće i boju konstruktivnog materijala. Uživanje u vanjskom prostoru bit će potpuno.

Jastučići

Dodatno se poigrajte kombinacijom tkanina na pojedinim stolicama i sve povežite u skladnu cjelinu. Ako ste ipak skloniji jednostavnosti i nesigurni ste u vlastiti odabir, nećete pogriješiti odabirom izražajne tkanine i istovjetnih dekorativnih jastučića. Ova tkanina mora sadržavati boje vašeg prostora za potpuni sklad. I. Galović Ninić, dipl.ing.arh.

Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike