Svijet
UVOD U VELIKI SUKOB

Kijev u tajnosti priprema hitnu mobilizaciju
Objavljeno 31. kolovoza, 2016.

Novi sukobi izbili su u Ukrajini između snaga Donbasa (područje na samom istoku Ukrajine uz granicu s Rusijom) i ukrajinske vojske, što je dovelo do smrti dva ukrajinska vojnika.

Ukrajinski vojni izvori tvrde da su proruske paravojne formacije prekršile mirovni sporazum, granatirajući područja pod kontrolom ukrajinskih snaga. "Tijekom protekla 24 sata, kao rezultat borbe, izgubili smo dva vojnika, dok su još četiri vojnika ranjena", priopćio je glasnogovornik ukrajinske vojske Andrej Lisenko. Tri ukrajinska vojnika ubijena su i prošloga tjedna, a snage Donbasa tek trebaju dati izjavu o posljednjim incidentima. Ruski izaslanik u trilateralnoj kontakt-skupini Boris Grizlov pozvao je na hitan prekid vatre, prije nego što počne školska godina 1. rujna. "Ostalo je vrlo malo vremena do 1. rujna kada će početi školska godina. Pozivamo strane u sukobu na potpuni i trajni prekid vatre prije početka školske godine", rekao je novinarima Grizlov.

Samo ove godine u blizini rusko-ukrajinske granice Rusi su održali oko 300 vojnih vježbi. Takva vojna angažiranost opravdava se u Moskvi nastojanjem da se spriječe novi upadi terorističkih skupina iz Ukrajine, ali i odgovorom na gomilanje trupa NATO pakta na njenim granicama. No, u Washingonu su uvjereni da Rusi stvaraju željezni, neprobojni obruč oko Ukrajine kako bi u svakom trenutku mogli izvršiti invaziju na tu državu. Međutim, toliko vojske na relativno malom prostoru nosi sa sobom rizike od slučajnih incidenata ili obračuna koji začas mogu eskalirati u sukobe nepreviđenih razmjera, piše Telegram.

Ministarstvo obrane Ukrajine poslalo je vojarnama direktive o pripremi za hitnu mobilizaciju građana, piše ukrajinski list “Vijesti” pozivajući se na izvore bliske vojsci te zemlje. U vojarnama nisu potvrdili tu informaciju, pozvavši se na nepostojanje službene zapovijedi vlasti zemlje. "Dok predsjednik službeno ne objavi svoju odluku o mobilizaciji, nemamo o čemu govoriti. Nema zapovijedi - nema akcija. Vojnici koji rade, rade po ugovoru, ali ima li dovoljno resursa da se zamijene demobilizirani - ne znam", izjavio je zamjenik šefa kijevske vojarne Igor Sljusarenko. Ministarstvo obrane zemlje 16. kolovoza priopćilo je da će idući poziv za vojnu službu biti poslan u listopadu i studenome.

Eduard SOUDIL
Sve više ruskih vojnih snaga na granici s Ukrajinom

Zapadni i ukrajinski mediji danima izvještavaju o sve većoj koncentraciji ruske vojske uz ukrajinsku granicu. Razlog je pojasnio ruski ministar obrane Sergej Šojgu: “To je vježba koja za cilj ima procijeniti spremnost vojske južnog vojnog okruga. Želimo tamo postaviti dovoljan broj vojnih snaga da bismo se mogli suočiti s potencijalnom krizom u najkraćem roku. Također, testiramo kapacitet zapadnih i središnjih vojnih distrikta u skladu sa sve većim naporima u jugozapadnoj strateškoj regiji", rekao je Šojgu. U toj se reegiji koju spominje ministar obrane nalazi anektirani Krim na koji je Rusija nedavno postavila i proturaketni obrambeni sustav S-400, izvijestile su u petak ruske novinske agencije, pozivajući se na priopćenje ruskoga ministarstva obrane.

Boris Grizlov

ruski izaslanik u trilateralnoj kontakt-skupini

“Ostalo je vrlo malo vremena do 1. rujna kada će početi školska godina. Pozivamo strane u sukobu na potpuni i trajni prekid vatre.”

Možda ste propustili...

UN O SREBRENICI 29 GODINA PREKASNO

Rezolucija ljuti Vučića i Dodika

GRAĐANI SYDNEYJA SUOČENI S NOVIM UŽASOM

Više ozlijeđenih u novom napadu nožem

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana