Novosti
POJAVA BOLESTI KOJU PRENOSE KOMARCI

Vukovarac izliječen od virusa Zapadnog Nila, bez novih oboljelih
Objavljeno 31. kolovoza, 2016.

Vezani članci

OBOLJELI JE IZ VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Zaraza virusom Zapadnog Nila potvrđena u Slavoniji

Nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo priopćio da se na slavonskom području pojavio slučaj infekcije virusom Zapadnog Nila koji prenose komarci, Osječani, ali i Vukovarci imali su puno razloga za zabrinutost. Međutim, iz osječkog Kliničkog bolničkog centra, gdje je oboljeli 65-godišnjak iz Vukovara hospitaliziran, stižu dobre vijesti – pacijent je izliječen i vratio se kući, a drugih slučajeva oboljelih osoba u osječkom KBC-u nema.

- Pacijent je u našu bolnicu primljen prije tri tjedna i imao je znakove neurološke patologije. Nakon liječničkih pretraga utvrđeno je da se radi o infekciji izazvanoj virusom Zapadnog Nila pa je serologija upućena u Zagreb na analizu. Ondje su virolozi potvrdili da je riječ o toj infekciji, a u svim takvim slučajevima mi upućujemo nalaz na dodatnu potvrdu u talijansku Padovu - poručio je dr. Vlatko Kopić, v.d. ravnatelja osječkog KBC-a, dodajući da se konačna potvrda očekuje za otprilike dva tjedna.

Pacijent se, kaže dr. Kopić, u međuvremenu oporavio, a u bolnicu je primljen sa znakovima encefalitisa, odnosno upale mozga, a zamijećena je i smetenost, vrtoglavica te zanošenje i slabost u desnoj strani tijela. Dobro se oporavio i u kućnom okruženju čeka nalaze iz Padove.

Dr. Kopić dodao je kako je u osječkom KBC-u prije tri godine zbog virusa Zapadnog Nila hospitalizirano sedam bolesnika, a prije dvije godine dva su hospitalizirana u Zagrebu. Inače, komplikacije se događaju kod osoba starije dobi, odnosno kod osoba iznad 50. godine života.

- Ako se infekcija zabilježi kod mlađe osobe, moguće je da dođe do osipa i povišene tjelesne temperature, a stariji su zbog slabijeg imuniteta podložni većim posljedicama i simptomatologiji neurološkog sustava. Naši su djelatnici pokazali stručnost i brzo su reagirali, a nadamo se da će ovaj slučaj biti i jedini - rekao je dr. Kopić. M.Mihelić

U SRBIJI UDVOSTRUČEN BROJ OBOLJELIH

Broj pacijenata oboljelih zbog virusa Zapadnog Nila, koji prenose komarci, u Srbiji je dvostruko povećan u odnosu na prethodni tjedan i sada ih je četrnaest kod kojih je laboratorijski potvrđen, dok se troje pacijenata vode kao "vjerojatno oboljeli”. S obzirom na to da je sve više zaraženih komaraca, stručnjaci upozoravaju da se u idućem razdoblju može očekivati i veći broj oboljelih. Kako objašnjava dr. Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje "Batut" u Beogradu, svi pacijenti imali su teži oblik bolesti - encefalitis i meningitis. Prema podatcima Instituta "Batut", sve je veći i broj mjesta gdje su pronađeni zaraženi komaraci u Srbiji. Dokazano je da ih ima u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Šapcu, Smederevu i Požarevcu, i to na više mjesta. E.S.

DODATNO TRETIRANJE KOMARACA

- Na područja gdje je evidentiran oboljeli od groznice Zapadnoga Nila provode se protuepidemijske mjere, odnosno dodatne mjere dezinsekcije ili tretiranja komaraca. One će se ovih dana provoditi na području Vukovara, najavljuje Kata Kešić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije. Dodaje kako se na našem području više ne govori samo o komarcima kao uznemirivačima nego i kao potencijalnim prenosiocima zaraznih bolesti. “Rizik obolijevanja od groznice Zapadnog Nila zasigurno je i puno veći nego što je to vidljivo”, zaključuje Krešić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana