Novosti
MEĐUNARODNI DAN NESTALIH OSOBA

Iz Domovinskog rata još
su 1992 neriješena slučaja
Objavljeno 29. kolovoza, 2016.
Srbija raspolaže dokumentacijom o prisilnim nestancima tijekom 1991./92.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja u ovom trenutku još uvijek traga za 1572 osobe, svoja građanina nestala tijekom Domovinskoga rata u Republici Hrvatskoj, od kojih je 931 osoba nestala 1991./92. godine u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku, dok je 641 osoba nestala u vojno-redarstvenim operacijama 1995. godine. Nepoznato je i mjesto pokopa posmrtnih ostataka 420 poginulih osoba.

- Ukupno su 1992 neriješena slučaja, što ovo pitanje čini najaktualnijim pitanjem ratnih posljedica u Hrvatskoj - rekao nam je Stjepan Sučić, pomoćnik ministra branitelja, čelnik Uprave za zatočene i nestale, u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba, koji se obilježava u utorak, 30. kolovoza.

Prema njegovim riječima, istodobno, Republika Srbija od Republike Hrvatske traži oko 150 svojih državljana (pripadnika vojnih formacija) nestalih na području naše zemlje. Srbija također pokazuje opravdani interes za rješavanje pitanja nestalih građana Hrvatske srpske narodnosti, što Uprava za zatočene i nestale, kako su nam rekli, uvažava ponajprije zbog humanitarnih razloga.

- Međutim, riječ je o našim građanima koji se vode u službenim evidencijama Uprave za zatočene i nestale koja sustavno radi na rješavanju njihovih sudbina. Potrebno je istaknuti kako je popis svih osoba nestalih na području Hrvatske objavljen u 4. izdanju Knjige osoba nestalih na području RH, pripremljenom 2015. godine u suradnji Uprave za zatočene i nestale, Hrvatskog Crvenoga križa i Međunarodnog odbora Crvenoga križa, a u suglasnosti s nadležnim tijelima za traženje nestalih iz susjednih zemalja - dodaje Sučić, ističući kako Hrvatska od Srbije zahtijeva odgovore koji su preduvjet značajnijem napretku u rješavanju slučajeva 931 osobe većinom hrvatske narodnosti nestale 1991./92. u agresiji na Hrvatsku.

Stoga Hrvatska od 1995. traži rješavanje otvorenih pitanja u kojima se ne bilježi značajniji napredak te dostavu informacija o nestalim osobama, primarnim masovnim i pojedinačnim grobnicama te "sekundarnim" grobnicama u koje su premješteni posmrtni ostaci žrtava iz primarnih grobnica. Traži se i povrat i dostava dokumentacije iz vukovarske bolnice, Borovo Commercea, identifikacijskih protokola i drugih te zahtijeva nastavak ekshumacija na području Srbije na registriranim grobnim mjestima kao i utvrđivanje i ekshumaciju na neregistriranim mjestima.

Prema Sučićevim riječima, Republika Srbija raspolaže dokumentacijom o prisilnim nestancima tijekom 1991./92. godine, a na području Srbije prebivaju mnogi svjedoci tim nestancima. Stoga je, kaže, nužno u suradnji s drugim državnim i pravosudnim tijelima iskoristiti sve mogućnosti djelovanja na Srbiju da podijeli informacije o nestalim osobama i grobnim mjestima iz Domovinskoga rata, poglavito zahtijevati punu suradnju u sklopu pretpristupnih pregovora Srbije s EU-om.

Igor BOŠNJAK
ŠEST MJESECI BEZ IJEDNE DOJAVE O LOKACIJAMA GROBNICA

U posljednjem šestomjesečnom razdoblju, unatoč svim apelima i pokušajima senzibiliziranja javnosti, nije bilo novih anonimnih dojava o mogućim prikrivenim grobnicama. Stoga iz Uprave za zatočene i nestale još jednom apeliraju na sve koji imaju saznanja koja mogu pomoći u rješavanju ovog prioritetno humanitarnog pitanja da ta saznanja podijele s njima. Između ostaloga, to mogu učiniti i telefonskim pozivom na broj 072/111-111.