Novosti
PREDIZBORNI OKRUGLI STOL

Kako stranke vide poljoprivredu do 2020.
Objavljeno 30. kolovoza, 2016.

Predstavnici najvećih političkih stranaka i koalicija u ponedjeljak su na okruglom stolu predstavili svoje programe za poljoprivredu za četverogodišnje razdoblje, u središtu su im OPG-ovi, učinkovitija zemljišna politika, stabilnije financiranje... Okrugli stol organizirali su Zbor agrarnih novinara pri HND-u i Društvo agrarnih novinara.

Okosnica programa Narodne koalicije (SDP, HSS, HSU, HNS) obiteljska su poljoprivredna gospodarstva, njihov opstanak i razvoj, rekla je Ana Marija Petin (HSS). Među konkretne mjere kojima im kani pomoći nabraja donošenje zakona o OPG-ovima te izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje bi domicilnim OPG-ovima dale prednost pri kupnji i dodjeli državne zemlje. Spominje i "hvatanje u koštac s nekorektnom trgovačkom praksom", inspekcije bi, kaže, morale odraditi svoj posao.

Mostov kandidat i aktualni ministar poljoprivrede Davor Romić, kaže da je zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi praktično već završen, na putu u daljnju proceduru spriječio ga je pad Vlade u lipnju. Romić poljoprivredu vidi kao golem hrvatski potencijal. "Nemamo dijamante, ali imamo poljoprivredno zemljište koje ne koristimo", kaže tehnički ministar, pravdajući se da se u kratkom mandatu nije uspio ozbiljno uhvatiti posla, jer je morao rješavati ostavljene probleme prethodnika.

I HDZ smatra da Hrvatskoj treba novi zakon o poljoprivrednom zemljištu, da je OPG temelj održivosti poljoprivrede, da treba formirati proizvodne centre koji bi lokalnim proizvođačima omogućili bolje plasiranje svojih proizvoda. HDZ-ov program, koji je radilo 114 stručnjaka, sada su preuzele i druge opcije, ustvrdio je Tugomir Majdak. I Bandićeva Koalicija za premijera naglasak stavlja na OPG-ove, zauzima se za otvaranje otkupnih stanica koje bi trebale riješiti problem plasmana proizvoda.

Svi sudionici suglasni su da se neobrađena zemlja mora obrađivati. Romić pritom navodi da imamo 2,6 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je oko 870.00 hektara državnog. Neobrađenog je između 670.000 i 750.000 hektara. Neriješene imovinsko-pravne odnose Romić označava glavnom zaprekom da se ta zemlja stavi u funkciju te optimistično procjenjuje da za cijeli proces treba godina.

- Budemo li to radili kao Narodna koalicija, bez javnog poziva i uz dva svjedoka, možemo to završiti za tjedan dana - ironičan je bio Željko Kraljičak (HDSSB). H

Najčitanije iz rubrike