Osijek
KRSNA SLAVA VIJEĆA SRPSKE NACIONALNE MANJINE

Zahvala gradu i gradonačelniku zbog obnove Zavjetnog križa
Objavljeno 29. kolovoza, 2016.

U osječkom je sjedištu Vijeća srpske nacionalne manjine u Kišpatićevoj ulici proslavljena u nedjelju krsna slava u povodu pravoslavnog blagdana Uspenija Presvete Bogorodice ili Velike Gospojine.

Krsnu slavu u srpskom pravoslavlju obično obilježavaju obitelji u čast svojih svetaca zaštitnika, najčešće su to sveti Nikola, arhanđel Mihajlo, sveti Georgije ili sveti Sava. U bivšoj je Jugoslaviji bilo primjera i tzv. socijalističke slave, a u novije se vrijeme taj običaj proširio i na javne institucije u Srbiji i BiH.

Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Osijeka za svoju je krsnu slavu izabralo Veliku Gospojinu, kojoj je posvećena i donjogradska pravoslavna crkva. Osvećenje slavskog kolača i koljiva obavio je protonamjesnik Dragoslav Šalajić, jedan od dvojice paroha u Tenji. Nazočnima se obratio predsjednik Vijeća, dr. Milorad Mišković izrazivši zahvalnost Gradu Osijeku i gradonačelniku Ivanu Vrkiću zbog obnove Zavjetnog križa (krsta) u Banovoj ulici. Ujedno je predstavio i osječku gospojinsku razglednicu s motivom tog kulturnog spomenika, reprodukciju crteža slikara Jovana Gojkovića. Svečanost u Kišpatićevoj svojom su nazočnošću uveličali osječki dogradonačelnik Vladimir Ham, osječko-baranjski dožupan Jovan Jelić, saborski zastupnik Dragan Crnogorac, predsjednik SKD-a “Prosveta” iz Zagreba Siniša Ljubojević, srbijanski generalni konzul Živorad Simić i drugi. D. Celing

Najčitanije iz rubrike