Osijek
STANJE U ZDRAVSTVU

Opravdana zabrinutost zbog odlaska liječnika
Objavljeno 30. kolovoza, 2016.

“Kao netko tko je završio specijalizaciju pozdravljam novi ministrov pravilnik, koji će specijalizantima olakšati odlazak iz ustanove za čije se potrebe specijalizirao, ali kao ravnatelj Doma zdravlja smatram da će takva praksa dovesti do toga da ćemo ostati bez liječnika”, rekao je jučer dr. Miroslav Sikora sudjelujući u raspravi na zajedničkoj sjednici Savjeta za zdravstvo i Savjeta za socijalnu srb.

Ta su dva radna tijela razmatrala stanje u zdravstvu i pitanjima socijalne skrbi kao dio pripreme za sjednicu Skupštine Osječko-baranjske županije o stanju i perspektivi razvoja i napretka u Županiji.

Strateška odluka Ministarstva zdravlja da omogući lakši i financijski lagodniji odlazak mladim liječnicima najčešće u smjeru stranih zemalja, koje nude veće plaće i bolje uvjete rada, bila je jedna od tema i jučerašnje sjednice Savjeta za zdravstvo Osječko-branjske županije. Primjerice, ravnatelj Doma zdravlja Beli Manastir, dr. Žarko Zelić, usprotivio se intenciji novog pravilnika, koji će, smatra, dovesti do toga da će baranjsko zdravstvo ostati bez liječnika. Slično je stajalište iznio i ravnatelj Opće bolnice Našice, dr. Hrvoje Šimić.

Prema riječima pročelnice županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ružice Gverieri, u našoj je županiji naglašena potreba za stomatolozima, ortodontima i liječnicima u zdravstvenoj zaštiti predškolske djece. Slično je i s medicinom rada, gdje također nedostaje liječnika. Župan Vladimir Šišljagić istaknuo je kako najviše problema proistječe iz lošeg poreznog sustava, koji ignorira potrebe županija i nije pravedan. Što se tiče Pravilnika o izmjenama Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine, iznio je mišljenje kako vjeruje da je moguć kompromis oko troška koji specijalizanti na odlasku duguju zdravstvenom sustavu i zemlji koja ih je besplatno školovala. D. Celing

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

Najčitanije iz rubrike