Crna kronika
SMRT I U TRENKOVU

Preminuo mladić koji je nastradao u slijetanju auta u potok Stražemanka
Objavljeno 29. kolovoza, 2016.

Broj žrtava dvije teške prometne nesreće koje su se za vikend dogodile na prometnicama Požeško-slavonke županije, povećao se na tri. Od posljedica teških ozljeda, unatoč naporima liječnika, u požeškoj bolnici u nedjelju je preminuo 21-godišnji mladić koji je nastradao u nesreći u Trenkovu.

Kako smo izvijestili u jučerašnjem broju, nesreća u Mirogojskoj ulici u Trenkovu dogodila se u subotu oko 7.30 sati. Za upravljačem automobila Mazda 6 požeških registracija, sjedio je 23-godišnji vozač koji je, pokazalo je alkotestiranje, u krvi imao 0,78 promila alkohola. U jednom je trenutku zbog alkohola, neispavanosti i brzine, izgubio kontrolu nad upravljačem Mazde, nakon čega je vozilo nekontrolirano skrenulo s ceste u potok Stražemanka. Prije toga automobil je snažno udario u betonski zid, da bi potom pao u korito potoka, zaustavivši se na boku. Pri tome je dvoje mladih ispalo iz automobila, a dvoje je ostalo u njemu. Njih su ubrzo, rezanjem krova Mazde, izvukli vatrogasci DVD Velika, DVD Trenkovi i Javne vatrogasne postrojbe Požeško-slavonske županije. Kolima Hitne pomoći njih četvero, tri mladića i djevojka, prevezeni su u požešku bolnicu.

Prokleti alkohol

- U prometnoj nesreći 23-godišnji vozač teško je ozlijeđen, a dvoje putnika u dobi od 23-godine lakše. Najteže ozljede zadobio je 21-godišnji putnik koji je od teških ozljeda preminuo dan kasnije u požeškoj bolnici. Protiv 23-godišnjeg vozača slijedi kaznena prijava - stoji u priopćenju Policijske uprave požeško-slavonske.

Nesrećom su šokirani i Trenkovčani. “Samo jedno ću vam reći - proklet bio taj alkohol! Da njega nije bilo, ovo troje mladih, mladić iz Trenkova kojeg poznajem i 15-godišnje curice iz Čaglina, danas bi bilo živo. Žalostan sam, srce mi se para, ali sam i strahovito ljutit. Sve se ovo moglo izbjeći da vozači nisu pili prokleti alkohol”, suznih očiju ispričao nam je Igor P. iz Trenkova. Dodao je da bi zbog ove dvije nesreće, ali i brojnih koje u Hrvatskoj izazivaju pijani vozači, policijske sankcije prema njima trebale biti rigorozne. “Svima onima koji sjednu za upravljač vozila pijani, oduzeo bi vozačku dozvolu minimalno pola godine, a ako to ponavljaju, i trajno. Ne treba ih žaliti...”, govori Trenkovčanin.

Prevencija i kazna

Sasvim sigurno, oba pijana vozača koja su skrivila nesreće u Trenkovu i Resniku kod Pleternice gdje su poginule dvije 15-godišnjakinje, kazneno će odgovarati. Gledajući sudsku praksu u sličnim tragedijama koje su se posljednjih godina dogodila na hrvatskim prometnicama, protiv njih će se podignuti optužnice i uslijediti sudski procesi te vjerojatna zatvorska kazna.

Kako se ove nesreće ne bi ponavljale, bit će potrebna edukacija i prevencija prema mladim vozačima od strane svih nadležnih službi. Buduće vozače trebalo bi educirati i s, na žalost, tragedijama koje su se dogodile, kao posljednje dvije u Požeštini, a nisu trebale. “Ako ste popili, nemojte sjedati u automobil. Upravljač automobila prepustite osobi iz društva koja nije konzumirala alkohol, ili pozovite nekoga tko bi vas mogao odvesti do kuće”, stoji u jednom od priopćenja policije.

Unatoč svim mogućim sankcijama, pijanih vozača će i dalje biti na hrvatskim prometnicama. Bit će oni svakoga vikenda statistička brojka svake Policijske uprave u Hrvatskoj, a na naslovnice crnih kronika opet će, na žalost, doći kada se dogodi nova tragedija...

Milan BUGARIĆ/AGM Kruna

prevencija

PIJANE VOZAČE TREBA TEŽE KAŽNJAVATI

DAN ŽALOSTI U OPĆINI ČAGLIN

U srijedu je (danas) u Općini Čaglin, zbog tragične pogibelji dvije 15-godišnjakinje, Sare J i Sare P., proglašen dan žalosti. Pokop djevojaka je u srijedu, na dan žalosti, na mjesnom groblju u Čaglinu. Nerazdvojne prijateljice ostat će zajedno i nakon smrti, jer su obitelji odlučile pokopati ih u zajedničku grobnicu. Kako doznajemo, mladi vozač koji je pijan skrivio nesreću u mjestu Resnik kod Pleternice, i dalje je na liječenju u Općoj županijskoj bolnici Požega.

TRAGIČNE BROJKE

Tijekom 2014. godine na hrvatskim prometnicama dogodilo se 4076 prometnih nesreća koje su izazvali alkoholizirani vozači, a ta je brojka povećana lani na 4294 nesreće. Vozači koji su u krvi imali manje od 0,5 alkohola 2014. i 2015. godine skrivili su 249 prometnih nesreća u kojima su tri osobe izgubile život, a 129 ih je teško ili lakše ozlijeđeno. Brojke su mnogo crnje u nesrećama u kojima su vozači imali između 0,51 i 1,50 promila alkohola u krvi. Tijekom dvije godine skrivili su 4025 nesreća u kojima su 83 osobe izgubile život, a 2369 ih je teško ili lakše ozlijeđeno. Oni koji su u krvi imali više od 1,5 alkohola skrivili su 4096 prometnih nesreća koje su za posljedicu imale 73 ljudska života i 2581 ozlijeđenu osobu.

Možda ste propustili...

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

POLICIJA BIH, HRVATSKE I EUROPOL

Velika akcija protiv krijumčara ilegalaca

Najčitanije iz rubrike