Regija
2. SLATINSKI SAJAM

Stotine štandova i
tisuće posjetitelja
Objavljeno 29. kolovoza, 2016.

SLATINA

Dan grada i 719. obljetnicu prvog spomena imena Slatine u jednom povijesnom dokumentu gradska Turistička zajednica, Udruženje obrtnika, Gradska razvojna agencija, Savjetodavna služba i Grad Slatina obilježili su organizacijom Drugog slatinskog sajma obrtništva, poduzetništva, tradicije i kreativnosti. Riječ je o manifestaciji koja je sjedinila nekadašnje sajamske priredbe u Slatini – sajam Udruženja obrtnika Slatina, sajam rukotvorina KREUS i sajam Kako su radili naši stari.

Osim brojnih štandova u Parku 136. slatinske brigade, na kojima su tvrtke, poduzetnici, obrtnici, škole i udruge predstavili svoje proizvode i usluge, sajam je obilovao i popratnim programima, radionicama, prezentacijama, degustacijama, dječjim igraonicama i natjecanjima za odrasle. Posjetitelji su mogli kušati kuhani kukuruz, tradicijske kolače, domaći med, voće i povrće, a sajam je počinjao upravo kad su brojni natjecatelji 9. otvorenog prvenstva Slatine u kuhanju čobanca obavili svoj posao pa je svatko mogao odabrati čije će jelo kušati. Svoje proizvode predstavile su sve četiri učeničke zadruge slatinskih škola, slatinska Udruga osoba s invaliditetom, od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava bili su zastupljeni cvjećari, medari i licitari, voćari, povrtlari... Predstavljeno je i nekoliko novih obrta, među kojima tapeciranje namještaja i rehabilitacijske usluge, posjetiteljima je omogućeno sudjelovanje u humanitarnoj akciji Kosa ljubavi doniranjem kose ili novčanog priloga, a za djecu je Dječji centar Maja pripremio nagradnu igru crtanja obrta i obrtnika, u kojoj su prigodnim nagradama i slatkišima nagrađeni svi sudionici. Članovi Udruženja obrtnika Slatina osmislili su zanimljive nagradne igre za odrasle. Za trajanja sajma maratonci Glasnici istine završili su memorijalni maraton “Crtom bojišnice obrane grada Slatine”, a u Parku 136. slatinske brigade dočekao ih je gradonačelnik Ivan Roštaš sa suradnicima.

U programu otvorenja prisutne su pozdravili gradonačelnik Ivan Roštaš, obnašateljica dužnosti virovitičko-podravskog župana Sanja Bošnjak, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Darko Knežević i saborski zastupnik Josip Đakić, a sajam je otvorio ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić. Na svečanosti otvorenja bili su dekanica Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici Vesna Bedeković, predsjednik udruženja obrtnika Slatina Zlatko Šomođi i drugi gosti, a sudjelovali su učenici slatinskih osnovnih škola Josipa Kozarca i Eugena Kumičića te Društva Naša djeca Slatina.

Petar ŽARKOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike