Regija
9. PRVENSTVO U KUHANJU ČOBANCA

Županijska HVIDR-a skuhala najčobanac
Objavljeno 29. kolovoza, 2016.

SLATINA

U okviru programa obilježavanja Dana grada, Udruga HVIDR-a Slatina organizirala je 9. otvoreno prvenstvo Slatine u kuhanju čobanca. Sudjelovalo je 16 dvočlanih natjecateljskih ekipa s područja Virovitičko-podravske županije koje su mogle kuhati čobanac u količini od pet do sto litara.

– Svaka ekipa dobila je dvije pregače, dvije boce mineralne vode, posude i pribor za jelo, kruh, luk, ulje i vreće za otpatke, a osigurani su i stolovi za odlaganje namirnica i pribora, a kasnije za objedovanje. Meso i začine ekipe su same osigurale, jer svaki kuhar ima neku svoju tajnu u spravljanju toga slavonskog jela - rekao je predsjednik slatinske HVIDR-e Mato Bubaš.

U početku pripremanja čobanca svi natjecatelji bili su uvjereni da će njihova delicija biti najbolja, a neki su priznali da su se prijavili na natjecanje da prekrate vrijeme ili radi uvijek dobrog druženja na takvim susretima. Jedan nam je natjecatelj rekao da je došao na ovo prvenstvo da se malo makne iz kuće, jer iza sebe ima više desetljeća braka. Inače, posebna je zanimljivost da se natjecala samo jedna ženska ekipa, i to iz Orahovice, a sve ostalo bili su muški kuhari. Uzorke čobanca ocjenjivali su Mirjana Pauković, Igor Marković i Robert Turkalj. Prema njihovoj stručnoj ocjeni, najbolji čobanac ove je godine u Slatini skuhala ekipa Županijske HVIDR-e, na drugom su mjestu predstavnici Caffe bara Jura Slatina, a treća je bila ekipa HVIDR-e Orahovica. Svim sudionicima natjecanja gradonačelnik Ivan Roštaš i predsjednik županijske Zajednice udruga HVIDR-a Nenad Križić uručili su zahvalnice, a tri prvoplasirane ekipe nagrađene su kotlićima s nogarima i diplomama.

Izvan konkurencije desetak volontera kuhalo je čobanac u velikom kotlu za građanstvo. Oni nisu imali pretenzije oboriti Guinnessov rekord, ali je njihov čobanac, zajedno s natjecateljskim, nahranio više od 500 ljudi.P.Žarković

Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

Najčitanije iz rubrike