Svijet
RATNE IGRE

Putin podignuo čitavu vojsku u stanje spremnosti
Objavljeno 29. kolovoza, 2016.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zapovjedio je pokretanje velike nenajavljene vojne vježbe te stavljajanje svih postrojbi u punu borbenu pripravnost na granici s Ukrajinom i baltičkim državama, rekao je ministar obrane. “U skladu s odlukom Vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ruske Federacije, počele su terenske provjere postrojbi. Postrojbe u južnom, središnjem i zapadnom vojnom distriktu, zrakoplovne snage te Sjeverna flota i padobranci, u punoj su borbenoj pripravnosti”, izjavio je ministar obrane Sergej Shoigu, ali nije otkrio koliko vojnika sudjeluje u vježbama.

Vježbe, koje se održavaju u vojnim okruzima čija zona odgovornosti obuhvaća aneksirani poluotok Krim, regije koja graniči s Ukrajinom i NATO članicama Estonijom, Litvom i Latvijom, kao i područje od Urala do središnjeg Sibira, trajat će do kraja mjeseca.

Putin je, dakle, zapovjedio najviši stupanj uzbune svim vojnim snagama Rusije, osim onima u istočnom distriktu koji ima izlaz na Japansko, Istočnosibirsko, Ohotsko i Beringovo more, odnosno na Tihi ocean.

Petnaest godina nakon što je Vladimir Putin došao na vlast, ruska je vojska veća, jača i bolje opremljena nego ikada nakon Hladnog rata. Rusija u svakom trenutku na bojište može poslati najmanje 760 tisuća vojnika, ima više tenkova nego i bilo koja druga zemlja, a treća je u svijetu prema broju vojnih zrakoplova.

S procijenjenih 766 tisuća vojnika pod oružjem i dodatnih 2,5 milijuna rezervista, ruske oružane snage četvrte su na svijetu, iza Kine (2,3 milijuna), Indije (1,4 milijuna) i SAD-a (1,3 milijuna), piše Telegraph.

Putinova vojska raspolaže s 15.398 tenkova, među kojima je i novi T-14 Armata, koji je s trona najboljeg u svijetu skinuo čak i njemački Leopard 2, a znatno je bolji i od američkog M1A2 Abramsa.

Ruska vojska ima i gotovo 6000 različitih topova, 3793 raketnih sustava, 3429 vojnih zrakoplova, 1 nosač zrakoplova, 12 brodova razarača, 55 podmornica...

Program modernizacije ruske vojske Putin je pokrenuo nakon rata s Gruzijom 2008. godine. Vojna potrošnja povećana je tada za trećinu, i unatoč globalnoj krizi nije do danas smanjena.

Eduard SOUDIL

766

tisuća vojnika pod oružjem Rusiju čini četvrtom vojnom silom u svijetu po broju vojnika iza Kine (2,3 milijuna), Indije (1,4 milijuna) i SAD-a (1,3 milijuna)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike