Novosti
PORUKA HBK NA POČETKU ŠKOLSKE GODINE

Nadbiskup Hranić: Vjeronauk u školi zahtijeva i župnu katehezu
Objavljeno 28. kolovoza, 2016.

Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskup Đuro Hranić, uputio je poruku u povodu početka nove školske i vjeronaučne 2016./17. godine, u kojoj ističe da vjeronauk u školi zahtijeva i župnu katehezu.

U poruci nadbiskup Hranić podsjeća kako je vjeronauk ponovno uveden u hrvatske škole prije 25 godina, 1991., jer se "Crkva smatra pozvanom i dužnom upoznati sve ljude koji to žele s porukom kršćanske vjere o najdubljem smislu čovjekova života i svijeta. Ona to svoje poslanje na poseban način ostvaruje prikladnim oblicima sustavnoga vjerskog odgoja i obrazovanja (vjeronauka) ne samo u crkvenoj (župnoj) zajednici, nego i u školi". Tako je Crkva, navodi nadbiskup Hranić, "odabirući konfesionalni model vjeronauka na određeni način postala i jest odvjetnica dostojanstva učenika i njihova života, što je mnogo više od stečenih kompetencija i ispunjavanja kriterija, često zadanih izvan sustava odgoja i obrazovanja". No, nadbiskup ističe i važnost župne zajednice kao izvornog mjesta naviještanja vjere. "Župna je zajednica izvorno mjesto susreta s Kristom i mjesto slavljenja zajedničke kršćanske vjere. Vjeronauk u školi tako zahtijeva i upućuje na potrebu župne kateheze", dodaje u poruci. Podsjeća da su hrvatski biskupi i 2002. godine, u dokumentu "Na svetost pozvani", ponovno istaknuli da "školski vjeronauk ne može zamijeniti i učiniti suvišnom župnu katehezu. Ta dva oblika nisu istovjetna, nego se nadopunjuju".

“Danas uviđamo da vjeronauk u školi zahtijeva i župnu katehezu”, kaže nadbiskup Hranić u poruci na početku školske i vjeronaučne godine, izrazivši nadu za "dodatno snaženje župne kateheze". H