Regija
15. STANARSKI SUSRETI

Kuvačice kuhale stara jela, ponuđena i Šokačka viagra
Objavljeno 28. kolovoza, 2016.

BABINA GREDA - Kako se nekada živjelo na šokačkim stanovima, imali su priliku vidjeti, okusiti tradiciju i starinski način života, svi oni koji su jučer posjetili Babinu Gredu. U organizaciji Udruge za promicanje i očuvanje šokačke baštine Šokadija, na farmi zadruge Salić održani su 15. Stanarski susreti radi očuvanja stanova, starih običaja, načina života, čobanskih igara, narodnih jela i govora. Od nekadašnjih 350 stanova u babogredskom ataru danas je ostalo samo dvadesetak, ali nisu svi u funkciji.

- Svaki posljednji vikend u kolovozu prikazujemo život na stanu, želimo ga sačuvati od zaborava jer stanovi su oduvijek bili bogatstvo Šokadije i Babine Grede. Organiziramo programe u kojima prezentiramo što se sve na stanu radilo - kaže predsjednik udruge Ilija Babić.

“Pravi” paprikaš

Stanari su vrsni kosci, orači, stolari, kolari, pčelari i govedari, a stanarice su bile prelje, vezilje i tkalje, ali ponajprije vrsne kuharice, što su pokazale i jučer. Devet ekipa stanarica kuvačica iz Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije pokazalo je svoje umijeće u pripremanju starinskih jela. Kuhale su ručak za četiri osobe i posluživale ga u starovinskim tanjurima i uz starovinski escajg.

Kata Vuković iz Babine Grede pripremala je paprikaš po receptu svojih baka i štrudle od sira i jabuke, koje je pekla u krušnoj peći.

- U današnji paprikaš stavljaju i vegete i mrkve, a onda toga nije bilo. Ako je pileći, onda se prodinsta luk i na luku pile, a potom se dodaje krompir i sve se zajedno dinsta. I tek se onda stavlja voda i na kraju začini s brašnom i vodom. I u štrudlu se nekada metalo više sira, a danas se stavlja manje jer nekako svi više volimo hrskavo - kaže.

Marija Karavidović iz Gundinaca odlučila se za supu od povrća i prženo meso, koje se nekada pravilo na svinjokoljama umjesto gulaša, žgance kao prilog, a za desert palačinke sa sirom, pekmezom i orasima te šape i savijanu piškotu. Pomagala joj je 78-godišnja Kata Kadić, koja nam se pohvalila da je redoviti sudionik Stanarskih susreta.

Tajna krofne

– Nakon 14 godina u kojima sam bila kuvarica, ove sam godine prvi put pomoćnica. I sve dok me noge budu služile, dolazit ću na Stanarske susrete - kazala je.

Marijana Radovanović i Marija Malnar iz Babine Grede pripremale su krofne. “Tajna dobre krofne je da se moraš dobro oznojiti dok je izradiš”, otkriva Marijana. Jadranka Petričević iz Babine Grede prvi se put natjecala, pripremivši pileći paprikaš.

A Babogretkinja Ljubica Sastić na svome je štandu nudila i - Šokačku viagru. “Poznato je da su med i orasi muška snaga, ali u kombinaciji sa suhom šljivom onda je to pun pogodak. Probaj!” stoji na etiketi malog pakiranja. A Ljubica priznaje da je ni jedan muški nije došao kupiti, valjda im je, kaže, nelagodno.

Babogredski načelnik Josip Krnić izrazio je zadovoljstvo velikim brojem sudionika i posjetitelja na 15. Stanarskim susretima.

- Malo tko zna da je prema analizama Babina Greda treća općina u Hrvatskoj po kulturnim tradicijskim manifestacijama koje se organiziraju. Biti treći u Hrvatskoj i ulagati u kulturnu tradicijsku baštinu, mislim da je nama u Babinoj Gredi posebna čast i veliko priznanje - kazao je Krnić.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Dubili kulake, cipali oblice

Stanari su se okušali u đelanju vinca, dubljenju i pravljenju kulaka, zađelivanju kolića za jabučice, cipanju jasenovih oblica maljem, sikerom i drvenim klinom te prirezivanju drva za šporet. U ranim zanimljivim disciplinama natjecali su se i čobani i čobanice. A posjetitelji su uživali i u nastupu kandžijaša iz Kruševice.

Možda ste propustili...

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike