Regija
VIJENCI, MISA, POSTROJAVANJE

25. godišnjica 135. baranjske brigade
Objavljeno 29. kolovoza, 2016.

BELI MANASTIR - Polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na Katoličkom groblju, svetom misom u crkvi sv. Martina, mimohodom gradskim ulicama i postrojavanjem na Gradskom stadionu obilježena je 25. godišnjica ustroja 135. baranjske brigade HV-a, kroz čije je postrojbe prošlo približno 3500 pripadnika, poginulo 47, a ranjeno njih 158. Pred 500-tinjak pripadnika 135. baranjske brigade tadašnji načelnik stožera, brigadir u miru, Stipan Šašlin, prijavak je predao izaslaniku predsjednice Republike Hrvatske, general-pukovniku Slavku Bariću. Uz generala Barića, nazočnima su se obratili izaslanik ministra branitelja Ivan Anušić, izaslanica župana osječko-baranjskog Jadranka Sabljak te Stipan Šašlin.

- Prva je to vojna postrojba načinjena od prognanih Baranjaca, koji su zbog velikosrpske agresije na RH i Baranju morali napustiti svoje domove. Svoje plodne njive i vinograde, koji su baš te davne, 1991. godine izdašno rodili, morali su ostaviti onima koji su htjeli kruha bez motike - istaknuo je Šašlin, prisjetivši se progonstva i osnivanja samostalnog bataljuna Baranja, te nekoliko mjeseci poslije 135. baranjske brigade. Govorio je o akcijama i pobjedama baranjskih vojnika, naglasivši kako je to bilo vrijeme časnih ljudi.

Pozivu na svečano postrojavanje nije se odazvao ratni zapovjednik 135. brigade, Mile Vukičević, koji je, uz ispriku, nekadašnjim suborcima poslao pismo, u kojem je naglasio kako se s ponosom sjeća borbenog djelovanja, zbog kojeg su građani Osijeka imali osjećaj sigurnosti da neće tako lako biti napadnuti iz smjera Baranje.

Slijedilo je druženje uz živu glazbu i vojnički grah. Novo postrojavanje trebalo bi biti za pet godina, premda su se mnogi složili kako bi bolje bilo slično druženje organizirati svake godine. I. Getto

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike