Regija
PREDIZBORNA PROMJENA NACIONALNOSTI

Za sitan novac i obećanja
Romi postaju Mađari?!
Objavljeno 29. kolovoza, 2016.
Romi tako gube povlastice, samo oni imaju strateške dokumente donesene na državnoj razini - kaže Veljko Kajtazi

BELI MANASTIR

Informacije s terena govore kako u nekim baranjskim mjestima dolazi do masovne promjene nacionalnosti. Romi, naime, postaju Mađari, a zašto to rade mogu samo pretpostaviti - rekao je na konferenciji za novinare u Belom Manastiru kandidat za saborskog zastupnika romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi. Dodao je kako njihove postupke ne može shvatiti zbog niza radnji koje se poduzimaju radi poboljšanja uvjeta života Roma, poput Dekade Roma, nacionalnog programa za Rome, nacionalne strategije i najnovije nacionalne platforme, kroz koje Romi ostvaruju povlastice. Istaknuo je kako nisu svjesni da time gube određena prava.

Usporediti liste

- Uz dužno poštovanje prema pripadnicima mađarske nacionalne manjine, treba reći kako samo Romi imaju strateške dokumente donesene na državnoj razini, pa mi ni stoga nije jasno zašto to čine - napomenuo je Kajtazi, dodavši kako će učiniti sve da ispita tko je i zašto promijenio nacionalnost. Do tada, rekao je, može samo nagađati i pretpostavljati da to rade isključivo zbog nečijih obećanja ili dobivanja mizernih novčanih iznosa.

I kandidat za saborskog zastupnika mađarske nacionalne manjine, Šandor Juhas, potvrdio je kako s terena primaju informacije da se nešto događa.

- Nakon što dobijemo liste, usporedit ćemo ih s onima od prošlih izbora i točno vidjeti koliko je ljudi promijenilo nacionalnost. Nuđenje financijskih sredstava kazneno je djelo. Žalim ljude koji se na taj korak odlučuju zbog nekoliko stotina kuna. Znam da je financijska situacija teška, ali ona ne bi trebala biti razlog mijenjanja nacionalnosti - kaže Juhas. Rekao je kako je mijenjanje nacionalnosti zakonom dozvoljeno od 2013. godine, što su u prvi mah pozdravili.

- Mađari su često u ranijem sustavu bili prevođeni u nešto što nisu, pa su Ištvani postajali Stevani, Janoši Jovani i slično. To je poslije ispravljeno. No ako se dozvoljena promjena nacionalnosti počne zloporabljivati, ona će biti problem. Ismijavat će se Ustav, i to će činiti štetu manjinama - podvukao je Juhas.

Glas “za pivo”

Kajtazi je podsjetio i na ranije izbore, kada su pripadnike romske nacionalne manjine koristile velike stranke. Osuđujući njihove postupke, ali i postupke dijela vlastitog naroda, rekao je kako treba stati na kraj činjenici da se glas prodaje za kobasicu i pivo.

Za komentar informacije o promjeni nacionalnosti zamolili smo i Duška Kostića, također kandidata za saborskog zastupnika romske manjine. Kako ističe, čuo je priče o predizbornom mijenjanju nacionalnosti, ali još to nije provjerio. Upitan zbog čega to rade, ako je informacija istinita, istaknuo je kako je najvjerojatnije riječ o nuđenju određenih novčanih iznosa.

- Nadam se da ove informacije nisu istinite. Ako se to događa, takve postupke najoštrije osuđujem - kaže drugi kandidat za saborskog zastupnika mađarske nacionalne manjine, Robert Jankovics, dodavši da se, također, nada kako nije istina da pojedine velike političke stranke sklone Šandoru Juhasu dio svog članstva prepisuje u Mađare.

Za promjenu nacionalnosti navodno je dovoljno doći u nadležni Državni ured i podnijeti zahtjev. U predizborno vrijeme, primjerice, birač, ako mu nije upisan podatak o nacionalnosti, u nadležnom uredu može usmeno ili pismeno zatražiti dopunu podatka o nacionalnosti. Ako podatak o nacionalnosti postoji, a birač ga želi promijeniti, to može učiniti tako da u nadležnom uredu da izjavu o svojoj nacionalnoj pripadnosti. I tako svaki Rom može postati Mađar ili obrnuto, i to u više navrata...

Ivica GETTO
ZBOG JAVNIH RADOVA NEROMI POSTAJU - ROMI

Prema neslužbenim informacijama, mijenjanje nacionalnosti u Baranji nije novina. Saznajemo da se promjena koristi za razne stvari, pa tako i za dobivanje posla. Za razliku od problema koje spominju Kajtazi i Juhas, oni koji su u posljednje vrijeme mijenjali nacionalnost, postajali su - Romi.

zakon

PROMJENA NACIONALNOSTI DOPUŠTENA JE OD 2013.

Za promjenu nacionalnosti treba podnijeti zahtjev u nadležni Državni ured

Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

Najčitanije iz rubrike