Regija
44. OLIMPIJADA STARIH ŠPORTOVA

Nakon Rija olimpijske medalje
podijeljene su i u Brođancima
Objavljeno 28. kolovoza, 2016.

BROĐANCI - Olimpijada je razdoblje obično između dvojih Olimpijskih igara, koje traje četiri godine, no u Brođancima vrijeme je istovremeno i ubrzano i stalo. Posljednji vikend u kolovozu svake se godine u slavonskom selu, u Općini Bizovac, održava Olimpijada starih športova. Ovogodišnja, 44. po redu, održana je na “Olimpijskom igralištu” u Brođancima, a gotovo tisuću sudionika iz 373 ekipe koje su stigle iz šest hrvatskih županija prodefiliralo je u jutarnjim satima brođanačkim sokacima.

- Guglao sam prije Olimpijade i vidio da je jedino masovnija priredba bila ona u Riju de Janeiru. Stoga, kroz četiri godine želimo nadmašiti u Brođancima broj sudionika u Tokiju - našalio se Dragan Vulin, zamjenik župana osječko-baranjskog, koji je u ime glavnog pokrovitelja, Županije osječko-baranjske, riječima “Neka igre počnu” otvorio Olimpijadu starih športova.

Mnogo sreće svim sudionicima i gostima Olimpijade poželio je i Veljko Gudelj, predsjednik Izvršnog odbora Olimpijade starih športova, koji je posebno zahvalio svim entuzijastima koji svake godine pokušavaju otrgnuti iz zaborava stare slavonske običaje.

Ove godine u Brođancima je podijeljeno 33 kompleta medalja. Naime, održana su natjecanja u 16 seniorskih disciplina, 12 kod mlađih uzrasta i pet za seniorke. Medalje su dijelili sportski gosti, a ove godine poseban gost iz svijeta vrhunskog sporta bio je veslač David Šain, koji se može pohvaliti olimpijskom medaljom s “pravih” Olimpijskih igara u Londonu, kada je zajedno s kasnijim olimpijskim pobjednicima Valentom i Martinom Sinkovićem te sjajnim srebrnim skifistom iz Rija de Janeira Damirom Martinom, osvojio srebrnu medalju u četvercu na pariće.

- Svake me godine zovu u Brođance, ali uglavnom su se u isto vrijeme održavala svjetska prvenstva. Zato mi je sada bila posebna čast što sam dio ove lijepe priredbe - rekao je David Šain, koji je upalio “olimpijski kotlić” uz zvuke već poznate himne Olimpijade u Brođancima. “Oj Brođanci kraj Osijeka, pročulo se širom svijeta, usred ravne Slavonije pobjednički stijeg se vije", pjeva himna Olimpijade.

A da je Olimpijada doista postala prepoznatljiva u cijeloj Hrvatskoj i šire, istaknuo je i Srećko Vuković, načelnik Općine Bizovac, jednog od pokrovitelja Olimpijade.

- Zbog Olimpijade starih športova danas znaju svuda u Hrvatskoj za Brođance. Vjerujte mi, ovakve priredbe nema ni na jednom meridijanu - kazao je načelnik Općine Bizovac, koja svake godine krajem kolovoza za vrijeme Olimpijade prima brojne goste.

Tekst: Krešimir LACKOVIĆFoto: Gojko MITIĆ
Prva je olimpijska pobjednica

U jutarnjim satima s natjecanjima su prvo počeli mlađi uzrasti u trčanju u vrećama, trčanju na štulama... Tako je prva “olimpijska pobjednica” postala Iva Mikić iz Sopja, koja je bila najbrža u utrci u vrećama u najmlađim uzrastima. “Mrtvu trku” vodila je s dvojicom domaćih predstavnika, Patrikom Maroševićem i Danijelom Kućincom. “Fotofiniš” mogao je biti aktivan i kod starijih pionirskih uzrasta u utrci u vrećama, gdje je oštro sudačko oko na kraju presudilo da je najbrži bio Mihael Tomašević iz Sopja, ispred Luke Bratanovića iz Podravskih Sesveta i Matije Matića iz Slatine.

KUD-ovi i Kiparska kolonija

Nisu samo natjecanja u starim športovima razlog zbog kojeg tisuće ljudi svake godine dolazi u Brođance. Tu su i nastupi kulturno-umjetničkih društava, na igralištu svake godine aktivna je i Kiparska kolonija i izložba zlatoveza, a naravno, tu je i bogata gurmanska ponuda. Svake godine neizostavno je i pečenje vola na ražnju, ove godine “u režiji” Pivovare Osijek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike