Osijek
SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA I MULTIMEDIJSKI CENTAR

Zgrada knjižnice u kampusu trebala bi biti završena za dvije godine
Objavljeno 29. kolovoza, 2016.

Na prostoru Sveučilišnog kampusa niče nova zgrada Sveučilišne knjižnice i multimedijalnog centra Osijek (SKIMCO). Obišli smo gradilište ovog budućeg modernog zdanja, inače kapitalnog projekta osječkog sveučilišta, a domaćin nam je bio prof. dr. sc. Damir Markulak, prorektor za strategiju razvoja i prostorno planiranje Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.

- Gradnju smo podijelili u nekoliko faza, a u tijeku je prva faza gradnje. Ona podrazumijeva gradnju podzemne etaže, gdje će se nalaziti arhiva za sve vrijedne primjerke knjiga. Takvog prostora još nema u Osijeku i šire, tako da će to biti vrlo kvalitetan prostor - kaže prorektor Markulak.

Radove izvodi osječka tvrtka Gradnja, a upravo završavaju s betonskim radovima, čime će biti gotova prva faza gradnje.

- Nakon toga konkurirat ćemo za sredstva preko EU fondova kako bismo krenuli u drugu fazu gradnje građevine, potom slijedi visoki rohbau te na kraju opremanje zgrade. Radovi u prvoj fazi trebaju završiti do kraja ove godine, a već imamo spremnu gređevinsku dozvolu i pripremljen projekt za sljedeću fazu radova - objašnjava naš sugovornik.

Dodaje da je gradnja zgrade planirana za 36 mjeseci, do sada je pošlo 12 mjeseci, dakle za dvije bi godine trebalo završiti s nadogradnjom i opremanjem zgrade. No, to će, kaže naš sugovornik, ovisiti o financijskim mogućnostima.

- S obzirom na to da znamo u kakvim uvjetima Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek sada radi, kao i da već godinama nemaju dovoljno prostora za bogatu građu koju posjeduju, realizacija ovog projekta bit će velik korak naprijed. To neće biti samo knjižnica, nego mnogo više od toga, moderni multimedijski centar s dnevnim boravkom i mnogo drugih korisnih prostora za studente, profesore, ali i širu javnost - ističe prorektor Markulak.

Riječ je o investiciji vrijednoj ukupno 130,8 milijuna kuna. SKIMCO zauzima površinu od 5535 četvornih metara, nalazi se na prostoru nekadašnjeg nogometnog igrališta u bivšoj vojarni Drava, danas sveučilišnom kampusu. Arhitektonski koncept potpisuje tvrtka Sangrad iz Zagreba. Zgrada će imati dva kata i niz sadržaja: uz knjižnicu i čitaonicu, multimedijalne sadržaje, uključujući brojne kazališno-scenske prostore. V. Latinović

Dubravka Pađen Farkaš

ravnateljica Gradske i sveučilišne knjižnice

MODERNO SVEUČILIŠTE NE MOŽEBEZ MODERNE KNJIŽNICE

Dubravka Pađen Farkaš, ravnateljica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, kaže da je riječ o važnom projektu i dodaje: “Inicijativa o razdvajanju Gradske i sveučilišne knjižnice postoji već dugi niz godina. Sveučilišna je knjižnica trebala biti sagrađena još 2000. godine i zapošljavati 200 zaposlenika. Sretni smo što je počeo proces realizacije tog iznimno važnog projekta, jer moderno sveučilište ne može djelovati bez moderne knjižnice, a iznimno je važna i njezina znanstvena uloga. Želimo da Sveučilišna knjižnica postane integrativno središte osječkog Sveučilišta, znanstveno i kulturno središte Osijeka i Osječko-baranjske županije”.

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike