Mozaik
U VINKOVCIMA

Završilo deseto izdanje DORF-a
Objavljeno 28. kolovoza, 2016.

Nakon Cresa, gostovanja u Puli i Primoštenu te Ozlju jubilarno, 10. DORF izdanje završilo je u Vinkovcima.

Dvodnevni program zatvaranja održan je u galeriji fotografija Meraja, uz projekcije filmova, koncert i podjelu nagrada. Žiri u sastavu Robert Bubalo, Hana Jušić i Vedran Šuvak dodijelio je nagradu autoru Dušanu Moravecu iz Slovenije za film „Ne padam na koljeno“.

Prema riječima žirija film “Ne grem na koleno” nepretenciozno nas uvodi u svijet slovenske zabavne glazbe, koju mediji ne pokrivaju, a publika obožava. Humorističan i informativan, film objašnjava fenomen kičaste glazbene scene univerzalnim jezikom i pri tome ostaje dokumentaristički nepristran. Osim toga, Moravec vješto iznosi činjenice i arhivira višegodišnje postojanje paralelnog svemira, u kojem ima mjesta i za Wernera ili Simonu Weiss kao i za vatrogasne zabave. Unutar koordinata TV dokumentarnog filma dobili smo uvid u manje poznatu scenu susjedne države i još jednu potvrdu da kič ne poznaje granice.“ Nagrada je rad mladog kipara Vjekoslava Filipovića, iz Osijeka.

Također, već četvrta nagrada Klasik TV u iznosu od 10.000 kn za razvoj scenarija glazbenog dokumentarnog filma, prema odluci žirija u sastavu: Ines Pletikos, Marcella Jelić i Filip Meštrović dodijeljena je Antoneli Marušić za projekt „Mogu i sama!“

U obrazloženju se između ostalog navodi: “Prijavljeni projekt kroz praćenje kreativnih napora protagonistica filma pruža nam ekskluzivni insajderski uvid u suvremenu urbanu alternativnu scenu. Intrigantna priča koja afirmira snažne i nezavisne ženske subjekte, priča je o mladim glazbenicama, novim licima ženske kantautorske scene u Hrvatskoj, koje svojom sposobnošću, upornošću i talentom prkose normama diskografske industrije. Scenarij 'Mogu i sama!' nagovještava zanimljiv i poučan feministički film.”

Podsjećamo da je ovogodišnja DORF nagrada za životno djelo dodijeljena u Puli na Seasplash festivalu velikanu dokumentarnog glazbenog filma Don Lettsu iz Velike Britanije.M.Kokaj

Možda ste propustili...

DARUVARSKI BEND NASTUPA NA ZAGREBAČKOM FESTIVALU

COTA G4 predstavila spot za novu pjesmu “Daj mi znak”

U ČAST OLIVERU U VELOJ LUCI I OVE GODINE

“Trag u beskraju” uz velika imena naše glazbene scene

PRINC HARRY I SUPRUGA MEGAN MARKLE

Produciraju dvije serije za Netflix

Najčitanije iz rubrike