Zdravlje
LJEKOVITO BILJE - OCIMUM BASILICUM L.

Bosiljak je kraljevska biljka
Objavljeno 29. kolovoza, 2016.

Bosiljak pripada obitelji usnatica (Familiae Lamiaceae), a ljekarnički mu je naziv Herba basilici. Prirodni je afrodizijak, antipiretik, antiseptik, antispazmodik, aromatik, digestiv, dijaforetik, diuretik, ekspektorant, galaktogen, karminativ, kozmetik, laksativ, ophtalmik, sedativ, sekretolik i vermifug.

Pradomovina bosiljka je Indija. Naziv basilicum izveden je od grčke riječi "basilikon", koja znači "kraljevski". U egipatskim grobnicama iz 3500. godina pr.n.e. nađeni su ostaci bosiljka. Da je bosiljak bio omiljeni začin potvrđuju zapisi iz starog Rima prema kojima se za vladavine Cezara bosiljak jako cijenio kao začin i ukrasna biljka. Početkom dvanaestog stoljeća monasi donose bosiljak u srednju Europu. U pučkoj medicini bosiljak je uvažavan kao biljka koja je imala protudemonsku zaštitu, pa se u narodu često upotrebljava kod vjerskih i drugih obreda.

Zapadna pučka medicina upotrebljava bosiljak kao aromatik, antihelmetik, antikonvulziv, antibakterik, afrodizijak, diuretik, ekspektorant, karminativ, laksativ i tonik te za liječenje: abrazija kože, bolesti živaca, bolova, bolesti bubrega, bolesti oka, bolesti mjehura, groznice, glavobolje, grčeva abdomena, grčeva želuca, katara mjehura, komplikacije urinarnog sustava, kamenaca mjehura, komplikacija želuca, katara želuca, konstipacije, migrene, neuroze želuca, napetih živaca, neurozne glavobolje, osjećaja mučnine i tjeranja na povraćanje, reumatskih bolova, slabe memorije, slabih živaca, žuči, kao i za pranje lica, za aromatiziranje jela te u kozmetici za njegu lica, a sjeme bosiljka kao zmijski protuotrov...

Bosiljak je osjetljiv na niske temperature, pa rijetko uspijeva kao divlja biljka. Uzgoj bosiljka u posudama vrlo je jednostavan, pa je u svakom domaćinstvu dobrodošao, posebice kao svježi začin. Listove i cijelu biljku valja sušiti u vezicama na tamnom i prozračnom mjestu, a sušeni bosiljak spremiti u dobro zatvorenu ambalažu jer je osjetljiv na svjetlost i hlapljenje. U pučkoj medicini rabimo i sjemenke bosiljka. Za začin jelima uvijek je bolji svježi, zbog jače arome. Ljekoviti sadržaj: eterično ulje do 1 posto, cineol, metil-kalvikol, linalol, cinol, ocimen, pineol, thymol, tanin, kvercetin, rutin, glikozide i gorke tvari, saponin, kamfor i još mnogo neistraženih tvari.

Ivan LESINGER
Ljekovito djelovanje

Bosiljak je draga i omiljena biljka svih domaćica koje rado beru listove bosiljka za začin raznim jelima ili pripremu čaja za djecu. To je biljka koja se uvijek nađe u skromnom biovrtu kao ukrasna lončanica, a za koju je poznato da vraća dobro raspoloženje i otklanja tugu. Ljekovitost bosiljka poznata je iz starih vremena, a rabi se i kao lijek i kao začin.

Bosiljak se upotrebljava za liječenje:

l bolesti želuca i crijeva (katar želuca, upala tankog crijeva, trovanja želuca i crijeva, pomanjkanje apetita), tegoba zbog nadimanja (dobar karminativ, jer sprječava nadutost pa se dodaje hrani koja izaziva nadutost), slabog želuca kojemu je potrebna pomoć u probavi hrane i poticanju funkcija rada, lošeg apetita, slabe peristaltike (potiče na gibanje crijevnih mišića te dovodi do pražnjenja crijeva), pomaže u liječenju grčeva glatkih mišića (crijeva), uništava parazite u crijevima i utječe na ravnotežu crijevne mikroflore

l bolesti živaca, i to depresije i neuroze (čaj od bosiljka uzimaju osobe osjetljive naravi, koje se lako uzbude i razdraže, jer bosiljak je stari pučki lijek za takva stanja), kao i osobe koje imaju sklonost padanja u nesvijest (sprječava nesvjesticu)

l bolesti pluća (astme, plućnih oboljenja, emfizema, tuberkuloze, jakog nadražujućeg kašalja)

l bolesti oka, posebice kod raznih tegoba s vidom

l bolesti bubrega i mjehura (teškoće pri mokrenju jer olakšava i potiče mokrenje)

l bolesti nosa, i to kod hunjavice i gubitka osjeta njuha

l bolesti kože (akne, osip i razne kožne nečistoće)

l ženskih bolesti (potiče menstruaciju)

l slabog spolnog nagona (dobar je afrodizijak koji jača i potiče libido te se preporučuje osobama oslabljene potencije)

l slabog optoka krvi (jača optok krvi, snižava tlak)

l jakog sekreta, katara želuca, crijeva i bronhija (raskužuje sekret- katar)

l jake glavobolje

l visoke temeprature

l za jače izlučivanje mlijeka u dojilja (galaktogen), mučnine te za poticanje znojenja.

Bosiljak, nadalje, upotrebljavamo za:

l ispiranje i grgljanje usne šupljine i grla (antiseptik protiv afti i promuklosti), ispiranje i stavljanje obloga nakon uboda insekata i ugriznih rana otrovnih životinja,

Sjemenke bosiljkaimaju dosta sluzi, pa ih upotrebljavamo kod:

l bolesti bubrega, mjehura i mokraćnih putova

l gonoreje

l bijelog pranja

l infekcije prouzročene bakterijom

l kroničnog proljeva - dijareje, dizenterije...

Kozmetika

Bosiljkom možemo odstraniti i bradavice na koži, tako da ih masiramo i nekoliko dana stavljamo na njih svježe zgnječeni list bosiljka u obliku obloga. Korijen bosiljka upotrebljava se za liječenje tegoba želuca i crijeva kod djece kao i možebitnih raznih komplikacija probavnog sustava.

Kupke s listovima bosiljka ili ekstraktom od listova bosiljka primjenjuju se u kozmetici za njegu kože koja je oslabjela, dehidrirala i izgubila vlažnost i elasticitet, kao i za razne nečistoće kože (osipi, lišajevi).

Tonik ili mirisna vodica od bosiljka bili su uz matičnjak prvi pučki kozmetički preparati.

Bosiljak u kuhinji

Začinska svojstva bosiljka doista su jaka. Zbog jake aromatičnosti mladih listova ubranih prije cvatnje, začinjavanje raznih salata bosiljkom pravi je gurmanski doživljaj. Svježi listovi bosiljka dodaju se raznim umacima od bilja, jelima od sirovog povrća, soku od rajčice, svježem kravljem siru, raznim koktelima, juhama i jelima od tjestenine i mesa. Sušeni bosiljak rabimo za začinjavanje ovčjeg i goveđeg mesa, juha od povrća i mahunarki te umaka od rajčice.

ČAJ

(za spomenute bolesti)

1 čajna žličica bosiljka, 2 dl vode

l PRIPREMA: kipućom vodom prelijemo bosiljak, poklopimo, pustimo da odstoji pola do 1 sat i procijedimo. l UPOTREBA: pijemo 2-3 šalice čaja dnevno nakon jela. Napomena: kod bolesti želuca ili crijeva ne sladimo.

ČAJ

(za živčane i duševne bolesti)

25 g bosiljka, 25 g dobričice, 25 g metvice, 25 g matičnjaka, 2 dl vode

l PRIPREMA: uzmemo 1 jušnu žlicu čajne mješavine i prelijemo s 2 dl kipuće vode, poklopimo, pustimo da odstoji 1 sat i procijedimo. l UPOTREBA: uzimamo 2 šalice čaja dnevno, a prema potrebi može i više.

ČAJ

(za jačanje muške potencije)

1 čajna žličica bosiljka, 1 dl bijelog vina, 1 čajna žličica meda

l PRIPREMA: u vino stavimo bosiljak i grijemo. Vino ne smije zakuhati, a kad se pojavi pjena, maknemo sa štednjaka i malo ohladimo te dodamo meda.

l UPOTREBA: uzimamo toplo 1 sat prije spavanja.

PRAŠAK

(za začin dijetalnim jelima)

l PRIPREMA: suhe listove fino sameljemo te po želji dodamo morsku mljevenu sol.

l UPOTREBA: upotrebljavamo kao začin za razna jela.

MAST

(kraljevska mast za liječenje raznih rana)

9 dijelova svježeg soka bosiljka, 3 dijela voska, 3 dijela kalefonija, 3 dijela ovčjeg loja, 2 dijela terpentina

l PRIPREMA: lagano ugrijemo sve sastojke, dobro promiješamo i pohranimo u tamnu staklenku te hermetički zatvorimo.

l UPOTREBA: za liječenje raznih rana nanosimo na oboljelo mjesto.

OBLOZI

(za gnojne rane)

l PRIPREMA: listove bosiljka močimo u jakoj rakiji oko 6 sati.

l UPOTREBA: namočene listove stavljamo kao oblog na gnojne rane, a obloge mijenjamo svakih 2-3 sata, više puta dnevno sve dok ne izvuče sav gnoj iz rana, a time se sprečava i infekcija rane.

VINO

(za regulaciju stolice)

1 l dobrog bijelog vina, 1 šaka usitnjene cijele biljke bosiljka

l PRIPREMA: stavimo bosiljak da se 10 dana moči u vinu te svaki dan malo promućkamo. Procijedimo.

l UPOTREBA: uzimamo 3 puta dnevno prije jela. Ako ovom vinu dodamo u jednakim dijelovima stolno ulje te uzimamo 3-4 žlice na dan, pomaže u liječenju najtvrdokornije stolice.

OCAT

(za začinjavanje salata)

1 -2 šake uvenulog i svježeg lišća bosiljka, 1 l jabučnog ili vinskog octa

l PRIPREMA: jednu četvrtinu boce napunimo uvenulim lišćem bosiljka i prelijemo octom. Držimo na toplom i tamnom mjestu oko 3 tjedna. Procijedimo.

l UPOTREBA: kao dijetalni ili aromatični začin za razna jela.

Možda ste propustili...

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike