Zdravlje
PREKOMJERNI UNOS SOLI

Jetra ne vole slano
Objavljeno 29. kolovoza, 2016.
Umjeren unos soli u organizam pomaže u očuvanju jetre

Najveću količinu soli u organizam unosimo skrivenim putem - kroz hranu, a da to niti ne primjećujemo. Velik broj potrošača već prilikom pripreme hrane dodaje previše soli te bi zato svijest o utjecaju prekomjernog unosa soli na zdravlje trebala bi biti mnogo veća.

Prevelik unos kuhinjske soli predstavlja rizik za nastanak povišenog krvnog tlaka, bolesti srca i krvnih žila, a također ima štetan utjecaj na jetru te je povezano s pojavom upalnih procesa koji dovode do uništavanja stanica jetre. U današnje vrijeme velik broj osoba ima masnu jetru, tzv. nealkoholnu masnu bolest jetre, a jedan od glavnih problema leži u prevelikoj količini soli koju unosimo hranom. Prehrana i jetra povezani su na mnoge načine i zato nam raznovrsni i uravnoteženi obroci mogu pomoći zadržati jetru zdravom.

Dnevna preporuka unosa kuhinjske soli u organizam

Preporuka je ograničiti dnevni unos kuhinjske soli na 5-6 g (1 čajnu žličicu) dnevno, a po ADA (American Diabetes Association) preporukama za osobe sa šećernom bolešću na manje od 2,3 g. Kod osoba s oštećenom jetrom potrebno je dodatno smanjiti unos soli koja zadržava višak vode u tijelu, što povećava pritisak na oštećenu jetru. Glavni simptom kod ovog problema je oticanje nogu zbog zadržavanja vode, a upravo kod osoba s oteklinama i nakupljanjem tekućine, sol je potrebno ograničiti na manje od 3 g po danu.

Kod osoba koje imaju problema s nakupljanjem tekućine potrebno je povećati unos hrane koja je prirodni diuretik i potiče rad bubrega i jetre, kao što su peršin, radič, rukola, češnjak, šparoge. Primjerice, mogu se kombinirati juhe od povrća, ribe ili mesa sa salatama ili povrćem bez krumpira, riže ili tijesta. Na taj način u organizam će se unijeti manje soli i jednostavnih ugljikohidrata.

Izbjegavajte nepotrebno dosoljavanje hrane

Dosoljavanje hrane ne preporučuje se, a prednost treba dati hrani koja prirodno ne sadrži sol i ima vrlo malu količinu natrija kao što su voće, povrće, meso, riba, žitarice i sl. Zaključci dosad provedenih studija pokazuju da regulirani ili smanjeni unos soli treba biti sastavni dio liječenja ili prevencije nekih bolesti i stanja. Na jednak način možemo očuvati i našu jetru – najveću žlijezdu u tijelu koja obavlja sve bitnije funkcije u metabolizmu, a posebice je važna za detoksikaciju, probavu i proizvodnju krvnih stanica. Jednako tako, vrlo je važno čitati deklaracije i izabrati proizvode koji sadrže manju količinu soli od uobičajenih istovjetnih proizvoda.

Eva PAVIĆ, mag. spec. sigurnosti i kvalitete hrane

Velik broj osoba ima masnu jetru, a jedan od glavnih problema leži u prevelikoj količini soli koju unosimo hranom

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike