Sport
OSIJEK – CIBALIA 2:0

Osječani u dvije minute riješili slavonski derbi
Objavljeno 27. kolovoza, 2016.
Ključan trenutak bila je odluka trenera Zorana Zekića da u igru pošalje Benedika Mioča koji je reagirao – fantastično

Probijen je i taj led! Osječanima je treća bila – sreća kada su u pitanju pobjede u Gradskom vrtu ove sezone. Pala je Cibalia u slavonskom derbiju, a Osječani su do pobjede stigli iznimno teško u tvrdoj i rastrganoj utakmici. Ključan trenutak bila je odluka trenera Zorana Zekića da u igru pošalje Benedika Mioča koji je reagirao – fantastično. Ušao je i svojom odlučnošću doslove razorio, dotad, čvrsti blok Cibalije. Pogodak koji je zabio za Osijekovo vodstvo definitivno spada u mala umjetnička djela. Dotad su se bijelo-plavi mučili, prtljali, obilazili oko zonske obrane Cibalije kao "mačak oko vruće kaše" i nisu napravili ništa. No, bio je to novi dokaz kako se stvari u nogometu mogu promijeniti na brzinu. Bijelo-plavi su rivala riješili u samo dvije minute.

Nervozni Osijek i opasni gosti

Malo je ritma bilo u prvih 45 minuta. Igra se uglavnom razvijala prema očekivanjima Osijek je želio biti poduzetniji, a gosti su vrebali pogreške domaćina i pokušavali razvijati brze protunapade. Osim toga, Vinkovčani su  u tom dijelu susreta bili su vrlo opasni i iz prekida. Osijek je djelovao pomalo nervozno jer nije imao pravu ideju kako probiti čvrsti i disciplinirani blok koji je postavio strateg Cibalije Stanko Mršić. Bilo je pokušaja nekih brzih akcija izmjenom kratkih pasova, ali to je najčešće nije završavalo dobro. Osijekovi bokovi također su bili dobro zatvoreni, pa se previše pokušavalo dugačkim loptama što je obrana Cibalije lako rješavala. Zapravo, jako malo uzbuđenja smo vidjeli u tom prvom dijelu jer se igralo rastrgano, a bolje je na terenu izgledala – Cibalia. Ipak, prvu priliku imao je Osijek u 13. minuti kada je Petrović dobro proigrao Lulića koji je bio u kaznenom prostoru, pokušao je pucati iz okreta, ali bio je to mlak udarac s kojim Matković nije imao problema. Odgovor Vinkovčana na to bio je vrlo opasan. Već u sljedećoj minuti Mišić je izveo  udraca iz kuta, a u gužvi ispred Osijekovih vrata najbolje se snašao Zgralić pucao glavom sa 7-8 metara, ali je Mikulić odlično reagirao i obranio taj pokušaj. U 21. minuti Osijek je dobio malo prostora za bržu akciju i odmah ga je iskoristio. Povukao ju je Lulić, nastavio Petrović, a na drugoj vratnici samo je malo zakasnio Knežević što ga je onemogućilo u izvođenju boljeg udarca, ali je Matković skrenuo loptu u korner koja je ionako išla pored vrata. U 30. minuti opet su prijetili gosti. Neugodni Ugrina probio se po lijevoj strani proigrao Bašu na prvoj vratnici, ali je Mikulić i tu prijetnju otklonio. I to je od uzbuđenja bilo sve u prilično siromašnom prvom dijelu. U igri Osijeka funkcioniralo je malo toga, a gosti iz Vinkovaca pokazali su "zube" jer se nisu prepali suparnika već su vrlo odvažno koristili te brojne slabosti u njegovoj igri. Bilo je to vjerojtano i najlošije poluvrijeme koje je Osijek odigrao u ovoj sezoni. Ukupno gledajući taj prvi dio susreta nije gledateljima kojih se opet okupilo u vrlo lijepom broju pružio nekakav užitak.

Mioč unio preokret

Ni u početku drugog dijela nije se puno toga promijenilo osim što su Vinkovčani postali manje opasni. Osijek je nastavio "brljati i mrljati" u napadačkim akcijama. Previše se kompliciralo, a premalo izravno napadalo blok gostiju i treneru Osijeka Zoranu Zekiću konačno je to petljanje dozlogdilo i odlučio se na dvostruku izmjenu Pušića i Lulića zamijenili su u 57. minuti Mioč i Perošević. Mioč je ušao fantastično u utakmicu,. Donio je Osijeku ono što je toliko nedostajalo, više izravnosti. I to je posve okrenulo susret. U samo dvije minute Osijek je došao do velike prednosti od dva pogotka, a inicijator toga bio je pogađate – Mioč. U 64. minuti sve je sam napravio. Prvo je uzeo loptu Vitaiću na sredini igrališta i onda se sjurio prema vratima po sredini terena, na rubu kaznenog prostora oslobodio se još i Tomaševića i onda neobranjivo sa 15-ak metara pogodio donji desni kut – 1:0. Samo dvije minute kasnije Osijek je udvostručio svoju prednost. Vratar Cibalije Matković se poigravao na desnoj strani izvan kaznenog prostora, Boban je to pratio uzeo mu loptu, proigrao Kneževića koji je ispred sebe imao samo jednog igrača Cibalije na liniji vrata, ali nije pucao odmah jer je loše primio loptu, pa je ušao u komplikacije, ali je na koncu ipak uspio zabiti pogodak – 2:0. Taj drugi pogodak posve je ubio moral vinkovačke momčadi, pa su gosti u sljedećim minutama opasno plesali po rubu teškog poraza. Osijek sve dvojbe mogao riješiti u 71. minuti kada je Ejupi sjajno odigrao loptu za Bobana u prostor, napadač Osijeka je došao sam pred Matkovića gađao mu kroz noge, ali je lopta zapela, a Boban je ni iz drugog pokušaja nije uspio ugurati u mrežu. Bila je velika prilika, a Boban je sigurno mogao izabrati jednostavnije rješenje od tog gađanja kroz noge.  Do kraja je Osijek odradio posao, a morali smo vidjeti i jedan dalekometni pokušaj Frane Vitaića iz slobodnog udarca, ali Mikulić je i taj put bio na mjestu. Nakon toga je mogao početi vatromet za prvu domaću pobjedu ove sezone koje je klub nakon zavšetka utakmice priredio za navijače. D.Keler

OSIJEK – CIBALIA 2:0 (0:0)


OSIJEK – Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme i teren pogodni za igru. Gledatelja: 4.451. Sudac: Ivan Vučković (Zagreb) - 6. Strijelci: 1:0 Mioč (66), 2:0 Knežević (68). Žuti kartoni: Pušić, Barišić, Petrović, Ejupi (Osijek), Mišić, Ugrina, Grafina (Cibalia). Crveni kartoni:
IGRAČ UTAKMICE: BENEDIK MIOČ (OSIJEK).


OSIJEK: Mikulić 7, Matas 6, Arsenić 7, Leko 6,5, Barišić 6, Petrović 7 (od 85. Grgić -), Pušić 5,5(od 57. Mioč 7,5), Lulić 5,5(od 57.  Perošević 6), Knežević 7, Boban 7, Ejupi 6,5.
CIBALIA
Matković 5, Zgrablić 6, Tomašević 5,5, Uremović 6, Baša 6(od 85. Grafina -), Pervan 5,5(od 71. Šimunac -), Crnčević 5,5, Šare 6, Vitaić 5, Mišić 6,5(od 71. Dabro -), Ugrina 6.

Možda ste propustili...

EUROPSKO PRVENSTVO U VESLANJU

Polufinale je tu, mogu naši i brže

SUSRET OSMINE FINALA KUPA ŽNS-A OSJEČKO-BARANJSKOG

Donjomiholjčani zaustavili NAŠK

Najčitanije iz rubrike