Novosti
HDSSB I HKS UPOZORILI:

Država je Brođane zakinula za dvije tisuće radnih mjesta
Objavljeno 27. kolovoza, 2016.

Tvrtka Crodux imala je namjeru u Slavonskom Brodu graditi kombiniranu plinsko-termalnu elektranu kroz koju bi se poboljšala energetska slika ne samo Slavonije i Baranje nego i kompletne Hrvatske. Kroz projekt bi se otvorilo 2000 radnih mesta, ali isto tako i velik broj obiteljskih gospodarstava koja bi proizvodila kukuruz za tvornicu bioetanola. Taj veliki projekt opstruirala su ministarstva gospodarstva i graditeljstva neizdavanjem potrebnih dozvola, odnosno pojedinici koji imaju interes da se elektrana ovdje ne sagradi. Rekao je to predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin, na konferenciji za novinare Koalicije Hrvatskog demokratskoga saveza Slavonije i Baranje i Hrvatske konzervativne stranke u petak u Slavonskom Brodu. Ustvrdio je kako je projekt Croduxa zbog pojedinačnih interesa kočen sa ciljem da se realizira projekt manje vrijednosti u Osijeku te napomenuo kako je potvrda te opstrukcije i odluka Upravnog suda u Osijeku. Vulin je istaknuo da su time ugroženi i nacionalni interesi jer Hrvatska u sušnim godinama uvozi i do 50 posto svojih potreba za električnom energijom, a na kraju je zaustavljena i realizacija projekta u Osijeku.

- Trajno je izgubljen vrijedan projekt, a nitko neće odgovarati zbog izgubljenih radnih mjesta. Treba li bolji dokaz kada govorimo da se državna vlast, bez obzira na to tko bio na čelu vlade, prema Slavoniji i Baranji odnosi maćehinski - istaknuo je Vulin, dodajući kako vlast godinama opstruira projekte koji bi zaustavili odlazak mladih obitelji iz Slavonije. Istaknuo je i izostanak ulaganja u sustave za navodnjavanje.

Predsjednica HKS-a Ruža Tomašić govorila je o programu koalicije vezano uz promjenu Ovršnog zakona, koji drži nepravednim. “Zalagat ćemo se da pokretanjem postupka ovrhe prestaju ići zatezne kamate, jer građani nisu krivi što postupci traju predugo. Novi zakon bi prije svega trebao zaustaviti ovrhe nekretnina za manje vrijednosti duga. Za ovrhu dug ne bi smio biti manji od 40 posto vrijednosti nekretnine. Ako osoba ništa ne radi, 40 posto bi trebalo biti dosta i za jednu i za drugu stranu. Treba srezati i davanja za javne bilježnike i odvjetnike”, rekla je Tomašić.

Igor BOŠNJAK
U EU ZA POTPORU TRI, KOD NAS 20 DOKUMENATA

Ruža Tomašić je iznijela model prema kojem bi građani s primanjima do 4000 kuna za otplatu duga izdvajali 10 posto, oni s primanjima do 8000 kuna - 20 posto, a oni s većim primanjima 30 posto. “Dug se mora plaćati, ali ljudi moraju pristojno živjeti”, istaknula je Tomašić, dodajući da taj problem najviše pogađa mlade ljude, a rješenje je, kaže, učinkovitije korištenje sredstava iz fondova EU. Međutim, to prema njenim riječima u RH onemogućava složena procedura. Tomašić kaže i kako je u odgovoru Europske komisije dobila podatak da su za odobrenje EU potpora potrebna tri dokumenta, dok se u Hrvatskoj traži čak 20 i čeka do dvije godine. “Europska komisija je procijenila da će Hrvatsku u sedam godina članstva u EU napustiti 217.000 radnika, a ja mislim i više. Europski fondovi su prilika za mlade da otvaraju svoje poslove. Mi se obvezujemo da će se ta birokracija smanjiti”, rekla je.

Možda ste propustili...

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana

SUFINANCIRANJE PROJEKATA IZ FONDOVA EUROPSKE UNIJE

Objavljivanje natječaja uhvatilo je tempo