Novosti
PRIPREME ZA NOVI MIGRACIJSKI VAL

Mađarska podiže novu ogradu,
Hrvatska se pouzdaje u suradnju
Objavljeno 26. kolovoza, 2016.

Mađarska namjerava izgraditi još jednu ogradu prema Srbiji kako bi spriječila priljev migranata, najavio je u petak mađarski premijer Viktor Orban na državnom radiju. Orban je kazao da će nova ograda, koju Mađarska planira izgraditi duž postojeće, ojačati obranu i spriječiti stotine tisuća migranata ako se promijeni turska politika prema migrantima. Ograda od žilet-žice podignuta duž mađarske granice prema Srbiji i Hrvatskoj znatno je smanjila priljev migranata koji su prošle godine putovali tzv. balkanskom rutom prema sjevernoj Europi. No migranti još uvijek preko Srbije svakodnevno pristižu na granicu s Mađarskom.

- Hrvatska je jako dobro surađivala sa susjednim i zemljama u regiji u upravljanju migracijskim valom i ima mehanizme suradnje koji će spriječiti da je preplave izbjeglice - odgovorio je ministar vanjskih poslova Miro Kovač na pitanje je li mu poznato da Mađarska priprema gradnju nove ograde. U kratkoj izjavi za medije nakon vanjskopolitičkog panela o globalnim izazovima na Dubrovnik forumu, hrvatski šef diplomacije rekao je da je Inicijativa triju mora vrlo korisna jer će pridonijeti jačanju kohezije Europske unije, njezinoj obrambenoj, energetskoj, sigurnosnoj i migracijskoj politici i da u to treba uključiti i zemlje koje još nisu u EU.

“Ta suradnja (sa Slovenijom, Srbijom, Makedonijom) pridonijela je tome da se smirio (migrantski) val”, rekao je Kovač odgovajući na pitanje je li Hrvatska spremna za scenarij nove izbjegličke krize u slučaju kraha sporazuma između Europske unije i Turske. “Taj smo mehanizam uspostavili mi, ova vlada”, rekao je Kovač zamoljen da precizira je li spreman ponoviti suradnju koju je provodila prethodna vlada, Zorana Milanovića i njegova ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića.

Napomenuo je da je važno djelovati u zemljama žarištima krize, u Siriji, Africi kako bi se spriječilo da ti ljudi bježe iz svojih zemlja. Ne mogu svi biti primljeni u Europsku uniju, a mi “moramo biti u stanju efikasno štititi vanjske granice Europske unije” i “to smo dužni našim građanima”, zaključio je Kovač. H

Migranti preko Srbije još uvijek svakodnevno pristižu na granicu s Mađarskom

Možda ste propustili...

PROJEKT DOLINA VODIKA SJEVERNI JADRAN

Od 2028. godine stizat će 5000 tona vodika

POTPORE ZA BOLJE UVJETE STANOVANJA

Pomoć mladim poljoprivrednicima