Osijek
DOBRA VIJEST IZ KBC-a OSIJEK

Bezbolni porođaj bit će moguć 24 sata dnevno
Objavljeno 27. kolovoza, 2016.
Do sada je samo 2-3 posto porođaja izvođeno uz epiduralnu analgeziju

Od 1. rujna na Klinici za ginekologiju i opstetriciju Kliničkog bolničkog centra Osijek bit će omogućeno izvođenje bezbolnog porođaja uz epiduralnu analgeziju 24 sata dnevno svih dana u godini. Sve do sada to je bilo moguće samo povremeno, pa nije čudno što je na ukupan broj porođaja izvedenih u KBC-u Osijek samo dva-tri posto bilo obavljeno uz epiduralnu analgeziju, a u zagrebačkim bolnicima na takav porođaj otpada 40 posto. Za usporedbu, u Francuskoj, primjerice, postižu čak 70 posto.

Doc. dr. sc. Andrijana Müller, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije i subspecijalist fetalne medicine i opstetricije, koja je nedavno došla na čelo Klinike za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek, ne krije zadovoljstvo.

Uz nužne suglasnosti

- U suradnji s Ravnateljstvom KBC-a i u dogovoru s kolegama s Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, od 1. rujna trudnicama će svakim danom u svako vrijeme biti omogućen bezbolan porođaj uz epiduralnu analgeziju. Sve će zainteresirane trudnice u trudničkoj ambulanti naše klinike moći potpisati informativni pristanak, prije čega će im biti objašnjen zahvat, kontraindikacije i moguće komplikacije. Kako su trudnice redovito kontrolirane tijekom trudnoće, imamo uvid u njihovo zdravstveno stanje i moguće rizike, pa neće biti potreban pregled i kod anesteziologa, nego samo krvna slika. Trudnica će, ako se liječnici slažu s izvođenjem porođaja uz epiduralnu analgeziju, trebati potpisati suglasnost koju će ponijeti sa sobom u rađaonicu - objašnjava proceduru doc. Müller.

Uskoro predrađaonica

Nova predstojnica Klinike za ginekologiju i opstetriciju najavljuje još jednu novost. U bliskoj će budućnosti, kad se obave nužni građevinski zahvati, u okviru rađaonice organizirati i predrađaonicu, odnosno tzv. prvo doba.

- Do sada nismo imali organizacijskih i prostornih mogućnosti za predrađaonicu. Ideja je da trudnica, kada dođe u bolnicu, ako je u pripremnim trudovima, bude smještena u predrađaonicu, pod nadzorom, gdje neće morati ležati. Naime, takve će organizacijske promjene povećati primjenu komplementarnih metoda vođenja porođaja, primjerice da trudnica u predrađaonici bude na lopti ili u kadi, koju, kao što je poznato, odavno posjedujemo - ističe doc. Müller.

Ivana RAB GULJAŠ
PONOVNO TEČAJ ZA TRUDNICE I OČEVE

Klinika za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek od 13. rujna ponovno će organizirati tečaj za trudnice i očeve. Prvog će dana u 18 sati o temi Fiziologija trudnoće i babinja s preporukama za prehranu i higijenu polaznicima govoriti dr. med. Dina Šišljagić. O normalnom porođaju i pripremama za porođaj 15. rujna u 18 sati izlagat će Petra Debeljak, mag. med. techn., a o temi Zdravo novorođenče i prehrana, tehnike dojenja, priprema za dolazak novorođenčeta i upute za njegu kod kuće Andrea Šalek, bacc. med. techn. Dr. med. Ivana Miljanović predavat će 20. rujna od 18 sati o temi Obezboljavanje poroda i komplementarne metode vođenja poroda, a prof. psih. Tomislav Pučić, dipl. psiholog, o temi Roditeljski modeli i komunikacija u rodilištu. Obilazak rađaonice i Odsjeka za puerperij, uz razgovor s osobljem, trudnicama i rodiljama, 22. rujna u 18 sati vodit će Gizela Antinac, bacc. med. techn., i Petra Debeljak, mag. med. techn. Vježbe disanja i relaksacije u Bizovcu bit će organizirane od 26. rujna u 18 sati cijeli tjedan. Cijena je tečaja ukupno za oba partnera 400 kuna. Informacije i prijave moguće su na e-mail adresi milic.ruzica@kbo.hr ili na telefonskom broju 512-302.

- U našoj je klinici do sada oko 30 posto parova dolazilo zajedno na porođaj - kaže predstojnica Müller.

predstojnica

NOVA ČELNICA KLINIKE JE ANDRIJANA MÜLLER

Možda ste propustili...

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

“LAŽI O SRPSKOM ANTIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU”

O knjizi Mihovila Biočića u Osijeku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije