Regija
SLATINSKI VIJEĆNICI O NEZAPOSLENOSTI

Vujanović: One koji odlaze u inozemstvo ne zanima statistika
Objavljeno 27. kolovoza, 2016.

SLATINA - U evidencijama slatinske ispostave HZZ-a 31. srpnja 2016. godine bilo je 1357 nezaposlenih osoba, u odnosu na 1523 osobe posljednjeg dana prošle godine.

Broj nezaposlenih bilježi trend smanjenja, a registrirana zaposlenost se povećava i prema informaciji o zapošljavanju i nezaposlenosti na području grada u prošloj godini, koju je razmotrilo slatinsko Gradsko vijeće. Vijećnica HDSSB-a Zorica Vujanović istaknula je da smanjenje broja nezaposlenih djeluje ohrabrujuće, ali ono nije u cijelosti odraz strukturnih promjena na tržištu rada. Osim stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, padu broja nezaposlenih na godišnjoj razini pridonijeli su i izlasci iz evidencije, ali ne zbog zapošljavanja u zemlji, nego zbog zapošljavanja u inozemstvu i zbog nepridržavanja zakonskih odredbi. Vujanović je upozorila na ovogodišnje podatke Državnog zavoda za statistiku, koji pokazuju da je u nas sve manje i zaposlenih, što znači da imamo sve manje radnoaktivnog stanovništva:

– Ovakav se trend bilježi već dužje vrijeme, a kao jedini uzrok toj pojavi nameće se iseljavanje jer se osobe odjavljuju sa Zavoda za zapošljavanje radi preseljenja u druge zemlje i rada, prije svega, u Austriji i Njemačkoj. Ova bi se tema mogla nazvati 'Kako što prije dobiti kartu za autobus', jer tamo je velika gužva.

Vijećnica Vujanović citirala je jednog vozača autobusa Čazmatransa na osječkom Autobusnom kolodvoru, koji je rekao da četiri autobusa kreću put Njemačke iz Osijeka, a peti će se pridružiti u Slatini. A takve su linije redovita pojava četvrtkom i subotom.

– Putnike u tim autobusima i članove njihovih obitelji ne zanimaju podaci o nezaposlenosti prema administrativnim izvorima, postotci, ni stope - rekla je Vujanović.

Predstojnica Područnog ureda HZZ-a Virovitica Lahorka Weiss naglasila je da u Zavodu nisu evidentirane osobe koje “neaktivno” traže posao i da je Zavod olakšao prijavljivanje jer nezaposleni više ne moraju osobno dolaziti, dovoljno je da se jave telefonom i kažu da i dalje traže posao. Naglasila je da mjere aktivne politike zapošljavanja mladih nisu ukinute, već su nastavljene s drugog izvora financiranja, iz europskih fondova, iz garancije za mlade. Od rujna do studenoga ove godine na području grada Slatine bit će zaposlene 33 osobe kroz program javnih radova, koji se sada također oslanja na europske fondove. P. Žarković

Stope nezaposlenosti

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, stopa registrirane nezaposlenosti 31. prosinca 2015. godine u Hrvatskoj bila je 16,9 posto, u Virovitičko-podravskoj županiji 32,4 posto, a na području grada Slatine 31,9 posto.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike