Regija
DOBRE VIJESTI UNATOČ ISELJAVANJU

U Belom Manastiru, Dardi i Šećerani pedesetak prvašića više nego lani
Objavljeno 27. kolovoza, 2016.
Belomanastirska OŠ čeka odobrenje Ministarstva za razredni odjel više

BELI MANASTIR - Unatoč trendu odlaska iz Slavonije i Baranje, u prve razrede belomanastirske Osnovne škole dr. Franje Tuđmana ove će školske godine krenuti 77 prvašića, što je 13 više u odnosu na prošlu školsku godinu. Treba istaknuti kako je osme razrede ove škole protekle školske godine završilo 55 učenika, čime broj upisanih prvašića dodatno dobiva na značenju.

- Očito je kako se natalitet malo povećao. Izuzetno sam zadovoljan činjenicom da je broj prvašića veći u odnosu na prošlu godinu, ali odlazaka iz Baranje i nadalje sigurno ima. Da nije toga, u našoj bi školi bilo bar deset novoupisanih više - kaže Damir Mendler, ravnatelj belomanastirske osnovne škole, naglašavajući kako još uvijek očekuje odluku resornog ministarstva kojom bi, eventualno, broj odjela bio povećan s tri na četiri, čime bi bilo otvoreno i jedno radno mjesto.

Odjeli prvih razreda do sada su brojili po dvadesetak učenika, što je u okviru pedagoških standarda, a budući da je, prvi put, u školu upisana slijepa učenica, za koju je potrebna dodatna skrb, Mendler s pravom očekuje povećanje broja odjela, kao i odobrenje za asistenta u nastavi.

Još veći broj novoupisanih bilježi osnovna škola u Dardi, koja, doduše, ima i područne odjele.

- U prve razrede matične i područne škole ove će godine krenuti 65 prvašića, za razliku od prošle godine, kada ih je bilo 39 - kaže Janoš Boni, ravnatelj OŠ Darda, napominjući kako će broj razrednih odjela ostati jednak.

Ova se škola tako vratila na “normalu” jer je prošle godine upisano 24 učenika manje u odnosu na pretprošlu.

Desetak učenika više nego lani upisano je u OŠ Šećerana, čije će klupe od rujna “grijati” 46 prvašića.

- Nakon dužeg vremena više je učenika upisano u školu nego što ju je napustilo - kaže Drago Mavrin, ravnatelj OŠ Šećerana, koja u sastavu ima područne škole u Baranjskom Petrovom Selu, Branjinom Vrhu, Luču, Petlovcu i Torjancima.

Ostale baranjske osnovne škole za koje imamo informacije na prošlogodišnjoj su razini ili bilježe “manjak”. Tako se, primjerice, u prve razrede OŠ Bilje upisao 41 učenik, slično kao i lani. Petnaest učenika prvi će put krenuti u OŠ Popovac i njezine područne odjele, što je devet manje nego prošle školske godine. I Popovčane, bar djelomice, raduje činjenica kako je prvi razred upisalo više učenika nego što ih je završilo osmi, a ravnateljica Jadranka Sabljak ne može ne istaknuti da bi broj prvašića bio veći kada ne bilo iseljavanja. Pad broja upisanih evidentiran je i u OŠ Čeminac. U jednom odjelu matične škole, tvrdi ravnatelj, Zdravko Pavlinić, sjedit će pet prvašića, ali će ih u područnoj školi, u Kozarcu, biti dvostruko više. Ukupno, prve je razrede čeminačke osnovne škole upisalo šest učenika manje nego prošle godine.

Ivica GETTO
Trebaju pomoćnika u nastavi za slijepu učenicu

Slijepa učenica prvi je put upisana u belomanastirsku osnovnu školu. Kako ističe ravnatelj, Damir Mendler, takva učenica zahtijeva posebne standarde. Prije svega, dodaje, riječ je o snalaženju u prostoru, što će, dodaje, posebno do izražaja doći nakon što završi četvrti razred. “Na vrijeme smo reagirali i kolegicu poslali na stručno usavršavanje, a od nadležnih očekujem odobrenje za asistenta u nastavi”, kaže Mendler.

Nešto je manji broj učenika koji su upisali prvi razred nego lani u OŠ Popovac i Čeminac

26

učenika više nego lani krenut će u prve razrede matične i područne OŠ Darda

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike