Kultura
DUNAVSKI DIJALOZI

Zatvorenim očima vide se umjetnički radovi Ane Petrović
Objavljeno 27. kolovoza, 2016.

OSIJEK - Mlada osječka umjetnica Ana Petrović ovih se dana sprema na put u Novi Sad, gdje će u utorak, 30. kolovoza, biti otvorena njena samostalna izložba.

- U novosadskoj Galeriji Rajka Mamuzića moja ću multimedijalna djela predstaviti u sklopu festivala pod nazivom “Dunavski dijalozi”, koji okuplja umjetnike iz svih zemalja podunavskog sliva. Galerija je veličine osječke Galerije likovnih umjetnosti, a u programu je niz samostalnih i jedna zajednička izložba. Ja sam se, zbog medija u kojem se predstavljam, odlučila za suteren, jer prikazivanju mojih instalacijskih radova pogoduju zamračeni prostori - objašnjava Ana Petrović, rođena Bjelovarčanka koja je, nakon završene osječke Škole za tekstil, dizajn i primijenjenu umjetnost, te Umjetničke akademije u Osijeku 2011. godine, sada asistentica na Multimediji u toj instituciji, u predmetima o fotografiji, videu i filmu.

Mlada umjetnica, kako sama kaže, medije u kojima se izražava promatra više na likovni nego na tradicionalni fotografski ili filmski način. Kao najvažniju karakteristiku za radove predstavljene u Novom Sadu ističe da oni ne funkcioniraju bez gledatelja. Naime, oni se “gledaju” zatvorenim očima i uvijek traže gledateljevu interakciju.

- Iako bi neki pomislili da je to krajnji minimalizam zaboravljaju da ljudsko oko vidi i zatvorenim očima. Naime, film je izmjenjivanje svjetla i tame pa jačina svjetla i zvuk stvaraju kompletan doživljaj. Izložba se primarno sastoji od četiri videoinstalacije u raznim formatima. U jednoj su naočale s projekcijom na dva mala monitora unutar njih, tako da se doživljaj stječe tek stavljanjem tih naočala na oči. Kako gledateljima ne bi bilo naporno imati zatvorene oči, na izložbi su i naočale sa zamagljenim staklima koje onemogućuju normalan pogled. Cijelu seriju radova nazvala sam LIFRAM, što je skraćenica za Light & Frame, u slobodnom prijevodu svjetlo unutar medija - objašnjava autorica.

Zanimljiv je uradak svakako i skulptura s dva zvučnika iz kojih se zvuk čuje tek na jednom mjestu nakon polaganog približavanja. U početku to su pucnji, a završava sveopćim ratom. Rad se zove “Light Boom Box”.

Inače, Ana Petrović prije mjesec dana nagrađena je na izložbi Rovinjska kolonija, u Zavičajnom muzeju u Rovinju, za video “Suprotni pravac”, koji neće biti predstavljen na izložbi u Novom Sadu. Ona je svoja djela, tada slika velikog formata, predstavila i osječkoj publici u sklopu projekta POPUP na izložbi u Esseker centru, 1. travnja 2015. godine. D. Kovačević

Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike