Novosti
LISTE ČEKANJA U ZDRAVSTVU

“Možda imate rak, na pregled ćete morati pričekati dva mjeseca”
Objavljeno 26. kolovoza, 2016.
Najkritičnija točka u KBC-u Osijek je UZV srca za koji se čeka oko 160 dana

Kada je nedavno posjetila liječnika obiteljske medicine koji ju je upozorio kako je moguće da u dojkama postoje promjene te ju uputio na ultrazvučni pregled dojke, žena iz Đakova nadala se da će pregled, kako nam je rekla, moći obaviti čim prije, te se riješiti straha i nelagode. Međutim, rečeno joj je kako na taj postupak mora čekati oko dva mjeseca.

- Poludjela bih da sam čekala dva mjeseca. Zamislite tu nelagodu, strah, na koncu i da je bilo riječi o nečem malignom, što bi se dogodilo za dva mjeseca - priča nam svoj slučaj čitateljica (podaci poznati redakciji), koja je na kraju odlučila platiti privatni pregled kod liječnika, onkologa u Osijeku gdje je, srećom, utvrđeno kako se ne radi o težem oboljenju.

Kako Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje na svojim web stranicama nudi mogućnost provjere liste slobodnih termina u različitim zdravstvenim ustanovama, provjerili smo koliko bi na ovaj pregled naša čitateljica danas čekala. U KBC-u Osijek “red” je dug 27 dana, u Domu zdravlja u Osijeku 28, u Domu zdravlja u Donjem Miholjcu čak 60, dok u Domu zdravlja u Đakovu, navodi se na stranicama HZZO-a, obavljaju narudžbe/predbilježbe za listopad ove godine i to osobno, u zdravstvenoj ustanovi. U OBŽ-u Našice na ovaj pregled čeka se 63 dana.

Manjak medicinara

HZZO na svojim je stranicama 23. kolovoza objavio i najnoviju listu broja narudžbi po ustanovama u cijeloj Hrvatskoj gdje su, dakako, i one slavonske. Navest ćemo neke od pregleda po broju i danima čekanja. Primjera radi, u KBC-u Osijek na prvom pregledu na Aleorgologiji i kliničkoj imunologiji stoji broj otvorenih narudžbi 175, dok je navedenih dana čekanja 125. Na prvom pregledu na Dermatologiji je 378 otvorenih narudžbi, no čeka se relativno kratko, 23 dana. Na Dijabetologiji na prvi pregled čeka 118 otvorenih narudžbi, sa 74 dana čekanja. Nadalje, na prvi pregled na Neurologiji čeka 313 pacijenata, a doći će na red za oko 38 dana. Čak 850 otvorenih narudžbi je na prvom pregledu na Oftamologiji, a čeka se 89 dana. Visok broj dana čekanja prema listama HZZO-a u KBC-u Osijek je i na prvom pregledu na Reumatologiji gdje se čeka 114 dana.

U Ravnateljstvu KBC-a Osijek kažu kako su relativno zadovoljni listom čekanja na pregled u njihovoj ustanovi.

- S obzirom na kronični manjak zdravstvenih djelatnika u bolničkom sustavu, uključujući i naš KBC Osijek, možemo reći da smo relativno zadovoljni, s obzirom na to da je dužina čekanja na većinu specijalističkih pregleda unutar dva mjeseca. Trenutačno najkritičnija točka je UZV srca za koji je lista čekanja oko 160 dana. Uočeni problem planiramo rješavati poslijepodnevnim radom ili uvođenjem dodatnih termina subotom, na taj način smanjit će se lista čekanja i osigurati bolja dostupnost zdravstvene zaštite u našoj ustanovi - navode u Ravnateljstvu KBC-a Osijek.

U brodskoj bolnici na prvi dermatološki pregled čeka se 71 dan, na prvi pregled na Kardiologiji 109 dana, na Neorologiji 70 dana, Oftamologiji 115, Pedijatrijskoj kardiologiji 91 dan, također kod prvih pregleda.

Postoje prioriteti

Predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata mr. Jasna Karačić, spec. psihoterapije, kaže kako liste čekanja u principu pokazuju stvarno stanje zdravstva, tj. njegovu organizaciju.

- Logično je da postoje prioriteti kod upisivanja i stvaranja lista, no često dođe do problema da akutna stanja nisu na vrhu prioriteta. Bolja informatizacija zdravstva sigurno bi pridonijela manjim listama, jer bi se izbjegle zamke dvostrukog upisivanja u nekoliko zdravstvenih ustanova. Također bi bilo poželjno da se uvede poslijpodnevni rad u dijagnostičkim pretragama, iz dva razloga. Prvo, kako pacijenti koji rade ne bi morali izostajati sa posla, a drugo, da se rastereti jedna smjena gdje specijalist obavi mnogo veći broj pretraga nego što je predodređeno. Međutim, s obzirom na to koliko nam liječnika nedostaje, dobro je i da se jedna smjena u potpunosti završi - ističe dr. Karačić, te nastavlja: “Bilo bi poželjno da što više privatnih ustanova ima ugovor s osiguravajućom kućom kako bi pacijenti mogli obaviti pretrage i izvan bolnice, i naravno, treba skinuti sva ograničenja na liječnike koji rade u bolnici, da mogu raditi i privatno. Jedino dobrom optimizacijom i ujedinjenjem svih strana sačuvat će se dragocjeni rad liječnika u normalnim uvjetima rada, a tako i dignitet pacijenata i bolesnika”.

Maja MUŠKIĆ
SMANJIVANJU LISTI PRIDONIJET ĆE e-KARTONI I e-HZZO

Puštanjem e-Kartona i e-HZZO - portala za pacijente u probni rad 1. rujna, nastavlja se uvođenje najnaprednijih tehnoloških rješenja u području eZdravstva u nacionalni zdravstveni sustav na dobrobit hrvatskih pacijenata, zdravstvenih djelatnika i sustava u cjelini. Ovi važni koraci na putu dodatne informatizacije zdravstvenog sustava osigurat će viši standard zdravstvenih usluga, bolju kontrolu i racionalno poslovanje, odnosno održivost zdravstvenog sustava. Tehnički ministar zdravlja Dario Nakić ističe da će se informatizacijom omogućiti bolja kvaliteta rada te zahvaljujući informatizaciji, smanjivanje listi čekanja za pretrage, ali i jednostavnije pristupanje medicinskoj pomoći.

PACIJENTICA SE NIJE ODJAVILA PA NEMA PRAVO NA DRUGI PREGLED

- U studenome prošle godine naručena sam e-putem za očni pregled 11. siječnja 2016. Nažalost, zbog smrti u obitelji nisam mogla otići, ali nisam se ni odjavila. Mislila sam da ako ne dođeš na pregled taj dan kad si naručen, on se jednostavno poništi. Međutim, nije tako. U ožujku sam se pokušala ponovno naručiti, odnosno da me na pregled naruči liječnik opće prakse e-putem. Rečeno mi je da je to nemoguće jer se prošli put nisam odjavila - priča nam svoj slučaj čitateljica iz Osijeka.

KOLIKO SE ČEKA U KBC-U OSIJEK?

ALERGOLOGIJA 125 dana DERMATOLOGIJA 23 dana DIJABETOLOGIJA 74 dana NEUROLOGIJA 38 dana OFTAMOLOGIJA 89 dana REUMATOLOGIJA 114 dana UZV SRCA 160 dana

Možda ste propustili...

SUFINANCIRANJE PROJEKATA IZ FONDOVA EUROPSKE UNIJE

Objavljivanje natječaja uhvatilo je tempo

Najčitanije iz rubrike