Novosti
PORUKA BISKUPA VJERNICIMA UOČI IZBORA:

Društvu mogu pomoći samo mudri, pošteni i nesebični
Objavljeno 25. kolovoza, 2016.

Hrvatski biskupi poslali su poruku vjernicima uoči parlamentarnih izbora, istaknuvši kako su “izbori zastupnika za Hrvatski sabor važan događaj koji utječe na našu osobnu, obiteljsku, političku, kulturalnu i gospodarsku stvarnost”. Vjernicima poručuju neka pažljivo prouče programe izbornih kandidata.

“Biblijsko iskustvo nas uči kako samo oni koji su mudri, pošteni i nesebični mogu istinski pomoći da društvo raste i napreduje. Na tome tragu, a osobito u vidu donošenja odgovorne i razborite odluke koga zaokružiti na ovim izborima, dobronamjerno želimo podsjetiti da je od iznimne važnosti upoznati izborne programe onih koji se kandidiraju, osobito one gospodarske koji se odnose na gospodarenje morem, šumama i poljoprivrednim dobrima. Valja također uočiti i podupirati one koji očituju spremnost stvoriti preduvjete za otvaranje novih radnih mjesta, te tako zaustaviti socijalno raslojavanje i osiromašenje građana, a osobito iseljavanje mladih ljudi i obitelji iz Hrvatske”, stoji u poruci.

Upozoravaju kako treba dati povjerenje “onima koji se zauzimaju za zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene, te promiču kulturu života dugoročnom pronatalitetnom politikom” te da treba posebice uočiti u kojemu smjeru pojedine političke opcije namjeravaju nastaviti obrazovnu reformu.

“Važno je također vidjeti kako pojedine političke stranke, koalicije ili nezavisne liste namjeravaju provoditi daljnju demokratizaciju društva, najprije promjenom izbornoga zakona i razvojem civilnoga društva na načelima pluralnosti i vjerske slobode. Isto tako, u svjetlu dugogodišnjih sprječavanja da se procesuiraju zlodjela komunističke diktature, važno je prepoznati kako se pojedine političke opcije namjeravaju suočiti s komunističkom prošlošću. Guranje 'pod tepih' takvih tema stvara još veće podjele u društvu. Crkvi je stalo da se rasvijetli cjelovita istina, jer samo tada može se uspostaviti kultura dijaloga kao preduvjet i polazište jačanja nacionalnoga zajedništva”, ističu biskupi.

Mole sve kandidate neka u predizbornome nadmetanju sačuvaju osobno dostojanstvo te snagom argumenata nastoje pridobiti povjerenje ljudi. D.Pav.

Vjernicima poručuju neka pažljivo prouče programe izbornih kandidata