Crna kronika
RIZIČNA SKUPINA U PROMETU

Traktor bez svjetala
pogibelj je na cesti
Objavljeno 26. kolovoza, 2016.

STARI GRADAC

U nesreći koja se prošlog tjedna dogodila u Starom Gradcu kod Pitomače, ozlijeđene su četiri osobe, jedna teže i tri lakše. Nesreća se dogodila u trenutku kada je mladi 25-godišnji vozač automobila u Nazorovoj ulici u Starom Gradcu, započeo je pretjecati neregistrirani traktor s poluprikolicom, kojim je u istom smjeru upravljala 47-godišnja vozačica. Nakon pretjecanja i vraćanja u desnu prometnu traku, auto je prednjim dijelom udario u stražnji lijevi dio neosvijetljene poluprikolice na kojoj se prevozilo sedam putnika. Prikolicu je vukao traktor kojim je u istom smjeru upravljao 46-godišnji vozač. Od siline udarca, poluprikolica je zajedno s putnicima odbačena u kanal uz cestu, dok je automobil ostao na bankini. Teške ozljede zadobila je 49-godišnja putnica iz poluprikolice, a još tri osobe iz poluprikolice lakše su ozlijeđene. Vozači nisu bili pod utjecajem alkohola, a policija će podnijeti kaznene prijave, obvezne prekršajne naloge, te optužni prijedlog.

Prometne nesreće u kojima sudjeluju traktoristi nerijetko završavaju sa smrtnim rezultatom. Tako su samo u travnju ove godine, u Hrvatskoj poginula tri traktorista. Tragedija je bilo i na osječkom području. Od posljedica prometne nesreće koja se dogodila 24. srpnja u Osijeku, tjedan dana kasnije preminuo je 64-godišnjak. On se nalazio na prikolici punoj bala slame, kada je na raskrižja s Ulicom Šandora Petefija, pao na kolnik. Uslijed teških ozljeda preminuo je u Kliničkom bolničkom centru Osijek.

Prema statistici MUP-a, u protekle tri godine traktoristi su u Hrvatskoj sudjelovali u 1168 prometnih nesreća u kojima je 30 osoba smrtno stradalo. Još 198 osoba pri tome je ozlijeđeno. Iz policije ističu da je evidentno i da je veliki broj traktora i dalje neosiguran i tehnički neispravan, iako ih građani svakodnevno koriste.

Neosvijetljeni i neispravni traktori smrt su na cesti, jer vozači koji na takva vozila naiđu, kao i u ovom slučaju koji se zbio na virovitičkom području, nerijetko ne vide na što nailaze. Vozači traktora u popriličnom broju slučajeva nemaju položen vozački ispit, a nadaju se da ih policija neće uhvatiti u prometu jer se traktorima kreću po ruralnim sredinama.

Traktoristi ginu i jer skidaju kabine s vozila, pa ih u slučaju nesreće nema više što zaštiti od teških ozljeda nastalih uslijed prevrtanja. Na traktorima koji su prvi put registrirani u Hrvatskoj nakon 1. siječnja 1983. godine, mora biti ugrađena sigurnosna kabina ili okvir koji vozača štiti od ozljeda u slučaju prevrtanja traktora.

Petar ŽARKOVIĆ/Sandra LACIĆ
PRIJEVOZ OSOBA

Iz policije upozoravaju traktoriste da se na traktoru smije prevoziti onoliko osoba koliko ima ugrađenih sjedala, odnosno koliko je upisano u prometnoj dozvoli. Na traktorskim priključcima zabranjeno je prevoziti osobe, osim na priključnim vozilima - prikolicama gdje je dopušteno prevoziti najviše pet osoba, s time da ne stoje i da ne sjede na stranicama prikolice.

S PRIKOLICA ISPADA TERET

Ceste u Slavoniji i Baranji često su u vrijeme intenzivnih radova u poljima, pune sjemenja i rasutog materijala s traktorskih prikolica koji su dodatna opasnost za sve sudionice u prometu. Iz policije upozoravaju da prilikom prijevoza tereta isti mora biti tako raspoređen i pričvršćen da ne ugrožava sigurnost sudionika u prometu i ne nanosi štetu cesti i objektima na cesti. Ako se teret ipak rasipa po cesti ili se nanese blato vozač traktora dužan ih je ukloniti s ceste, a ako to ne učini, očekuje ga kazna do 1000 kuna.

nesreće

TRAKTORISTI SU RIZIČNA SKUPINA VOZAČA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike