Osijek
ZAKLJUČEN PROJEKT REGION2SUSTAIN

Osječki model kućnog kompostiranja uzor drugim gradovima
Objavljeno 25. kolovoza, 2016.

Otkako je prije godinu dana u Osijeku pokrenut projekt odvojenog prikupljanja biootpada u stanovima triju naselja, količina mješanog otpada koji se odvozi na odlagalište smeća Lončarica Velika manji je za 1200 tona. Izravan je to rezultat provedbe jednogodišnjeg projekta Region2Sustain.

Projekt je to prekogranične suradnje Hrvatska - Mađarska, odnosno Unikoma i Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje s hrvatske strane te grada Beremenda s mađarske strane. Cilj je stvaranje preduvjeta za zajedničko upravljanje otpadom, poboljšanje kvalitete okoliša te povećanje zainteresiranosti građana za odvojeno prikupljanje otpada i gospodarenje njime.

Jučer je u Osijeku prigodnom konferencijom obilježen završetak tog projekta. Bila je to prigoda da Davor Vić, direktora Unikoma, podsjeti kako je za tu svrhu u Osijeku podijeljeno 3650 posuda za biootpad u kolektivnom stanovanju te 500 kompostera za individualno stanovanje. Za Stjepana Ribića, direktora RRA, ovaj je projekt nastavak suradnje s Unikomom, ali koji je donio i dodanu vrijednost. Naime, Unikom sada ima samostalan tim za pisanje EU projekta.

S mađarske strane zadovoljstvo projektom iskazali su Marton Szucs, kao voditelj Zajedničkog tajništva, te Galosi Gabor, projekt-menadžer za Općinu Beremend. Mađarska je strana također podijelila kompostere, triju kubikaža, od onih za kućnu i vrtnu uporabu do velikih javnih kompostera.

Svi su partneri također veliku pozornost poklonili edukaciji građana organizacijom radionica i izradom priručnika.

Za uspješnu su realizaciju zato jučer dobili niz pohvala. Tako Lidija Runko Luttenberger, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode, hvali Osijek nazivajući ga primjerom kako se kućno kompostiranje može provoditi i u većim gradovima. Aleksandra Čilić, u ime Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ističe intenzivnu suradnju Fonda i Osijeka te Osječko-baranjske županije.

Zadovljni su, dakako, i dogradonačelnik Vladimir Ham te župan Vladimir Šišljagić. No potonji je iskoristio prigodu i upozorio na izostanak državne strategije za gospodarenje otpadom.

Zaključno, u ime domaćina Davor Vić najavio je kako je Unikom u međuvremenu nominirao još dva projekta za financiranje iz EU fondova - oba se naslanjaju na segment razvrstavanja otpada.

Dario KUŠTRO
RAZVOJ KOMPOSTANE

Krajnji je cilj odvojenog prikupljanja biootpada njegova oporaba kroz kompostanu. Na Unikomovoj su parceli na Biljskoj cesti u posljednja dva mjeseca nastale prve kompostne hrpe, koje su sudionici ove konferencije jučer mogli i vidjeti.

267.000

eura ukupna je vrijednost projekta. Europska ga je unija sufinancirala iznosom od 227 tisuća. Unikomu su dodijeljene 124 tisuće eura.

Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana