Osijek
GEOGRAFSKA OLIMPIJADA

U brončanom timu i
Osječanin David Zima
Objavljeno 25. kolovoza, 2016.

Hrvatski su gimnazijalci osvajači četiri brončane medalje na 13. svjetskoj geografskoj olimpijadi, koja je održana od 16. do 22. kolovoza u Pekingu u NR Kini. Mađu njima je i Osječanin David Zima, donedavno učenik Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku.

Podsjetimo, David je bio “veteran” na državnim natjecanjima iz geografije, natjecao se čak sedam puta, a znanje koje je na njima pokazao osiguralo mu je poziv na Olimpijadu iz geografije. Njegova mentorica u Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji, prof. Marija Pandžić svojedobno je za Glas Slavonije opisala Davida kao velikog zaljubljenika u geografiju i iznimno darovitog učenika.

Osim Davida Zime, Hrvatsku su na ovogodišnjoj olimpijadi predstavljali Luka Banović (Gimnazija Andrije Mohorovičića u Rijeci), Petar Suman (Gimnazija Lucijana Vranjanina, Zagreb) i Juraj Vladika (V. gimnazija, Zagreb), a svaki je od njih osvojio brončanu medalju, priopćilo je u četvrtak Hrvatsko geografsko društvo.

Učenici su selektirani na temelju višegodišnjih sudjelovanja i ostvarenih rezultata na državnim natjecanjima iz geografije, a na Olimpijadu su ih vodili Dubravka Spevec i Marin Cvitanović iz Hrvatskog geografskog društva. Na ovogodišnjoj su Olimpijadi u Beijingu sudjelovali učenici iz 45 reprezentacija sa svih kontinenata. Hrvatski su učenici osvajači medalja na svih šest međunarodnih geografskih olimpijada na kojima su sudjelovali od 2010. do ove godine. Ukupno su osvojili 19 medalja, od čega šest zlatnih, pet srebrnih i osam brončanih medalja.

Hrvatski se tim s Olimpijade vraća u nedjelju, a u zračnu luku Zagreb dolaze u 18.10 sati.

Vesna LATINOVIĆ/Hina
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike