Regija
POČELI RADOVI U SOPJU

Važna su radna mjesta, ali i uređena naselja
Objavljeno 25. kolovoza, 2016.

Kako je Općina Sopje iskoristila sredstva iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice, najbolje pokazuju započeti i već završeni projekti u općini. Jučer su Sopje posjetili ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, saborski zastupnik Josip Đakić, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Marijo Klement te obnašateljica dužnosti župana VPŽ-a Sanja Bošnjak, koji su o tim aktivnostima razgovarali s načelnikom Josipom Granjašem i suradnicima. Oni su obišli radove na kući oproštaja u Kapincima, a potom je ministar Tolušić otvorio radove na rekonstrukciji i modernizaciji komunalne infrastrukture, odnosno detaljnom uređenju središta Sopja, koje Ministarstvo regionalnog razvoja financira s 500.000 kuna.

– Dobit ćemo novouređeni centar, ali i mnogo kvalitetniji život svih mještana. Ovo nisu sredstva EU fondova, nego Ministarstva regionalnog razvoja, nacionalnog fonda za pomoć malim općinama u ruralnim područjima kroz projekte razvoja lokalne zajednice. Ove godine financiramo oko 170 takvih projekata u Hrvatskoj. Riječ je o relativno malim iznosima, od sto tisuća do milijun kuna po projektu. Na taj način razvijamo ruralna područja - rekao je ministar Tolušić.

– Očekujem da će do kraja studenoga biti gotovi radovi na uređenju općinskog središta. Naš cilj je ovakvim i drugim projektima ostvariti uvjete za ostanak mladih na selu, jer oni uz radna mjesta moraju imati i uređena naselja, društvene domove, šetnice i druge sadržaje za zadovoljavanje kulturno-zabavnih potreba - rekao je načelnik Josip Granjaš.

Projekt uređenja Sopja stoji 996.718 kuna bez PDV-a, a obuhvaća uređenje zelenih površina, nogostupa, šetnice, parkirnih mjesta, odvodnju, rasvjetu i kolničku infrastrukturu. Rekonstrukcija će pridonijeti boljoj i kvalitetnijoj odvodnji otpadnih i oborinskih voda, boljoj organizaciji prometa i povećanju sigurnosti svih sudionika u prometu, a naselju će dati urbaniji izgled. Na svečanosti otvorenja radova bili su i predsjednik Uprave tvrtke Osijek-Koteks Zoran Škorić, Snježana Stipeč iz tvrtke Arhis Slatina, predstavnici susjednih općina, općinski vijećnici i mještani. U općini Sopje na 116 četvornih kilometara živi 2315 stanovnika, a u općinskom ih je središtu 560.P.Žarković

500

tisuća kuna dalo je ministarstvo

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike