Učionica
POLICIJA UPOZORAVA VOZAČE:

Oprezno vozite,
djeca kreću u školu
Objavljeno 26. kolovoza, 2016.

U protekle dvije godine u prometu je u cijeloj Hrvatskoj poginulo 17 djece, 255 ih je teže ozlijeđeno, a 1674 djece lakše je ozlijeđeno.

Djeca u prometu stradaju najčešće kao putnici u vozilima, a potom kao pješaci. Policija posebno upozorava vozače da na početku nove školske godine pripaze na najmlađe sudionike u prometu, prvašiće, a njih je oko 40.000 u Hrvatskoj.

Kako bi se smanjio broj stradale djece u prometu od 1995. godine policija tijekom rujna, odnosno od početka školske godine, diljem zemlje provodi akciju Poštujte naše znakove!. Tom akcijom želi se zaštititi najugroženiju skupinu sudionika u prometu - djecu, ali i odrasle, a prije svega vozače još jednom podsjetiti da uvijek paze na njih.

Prije početka školske godine policija, zajedno s predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nadležnim za promet te poduzeća nadležnih za održavanje prometnica, obavlja pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola te zahtijeva otklanjanje uočenih nedostataka.

Brojne su aktivnosti za vrijeme provođenja akcije. Tijekom rujna policijski službenici održat će 20-minutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola, kako bi djecu upoznali s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu.

Na tim će predavanjima učenicima podijeliti prigodni promidžbeni materijal (olovka, gumica, obavijesna knjižica, letak), a svim osnovnim školama podijelit će plakat i CD s radio i televizijskim spotom akcije Poštujte naše znakove!, koji se tijekom rujna emitira i na programima televizija i radiopostaja na nacionalnoj razini.

Policijski službenici sudjelovat će na prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima u kratkom izlaganju izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.

Tijekom rujna obavljat će se i pojačana kontrola brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škola u cilju represivnog djelovanja na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine. Osim toga, u vrijeme trajanja akcije, u zonama škola, radit će i pripadnici prometne jedinice mladeži. Njihov zadatak je da u vrijeme dolaska i odlaska djece upravljaju prometom pješaka na jednom pješačkom prijelazu u blizini škole.

U školama u kojima su oformljene, na obilježenim pješačkim prijelazima radit će i pripadnici školskih prometnih jedinica. I na kraju, policija će samostalno, ali i u suradnji s Inspekcijom cestovnog prometa provoditi nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca.

POSEBAN NADZOR U BLIZINI ŠKOLA

Tijekom rujna, svakoga dana, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, policija će pojačano pokrivati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. Osnovni zadatak policijskih službenika, koji će obavljati nadzor nad odvijanjem prometa, a prema potrebi i upravljati prometom, jest omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika te poduzimati sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima, odnosno prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu. Jednako tako, policijski službenici sankcionirat će sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike