Novosti
ZDRAVLJE I PREHRANA

Iako smo sve deblji, za sada ništa od “šećernog poreza”
Objavljeno 25. kolovoza, 2016.

Velika Britanija oporezivat će pića s većim količinama šećera, a novac dobiven od toga poreza uložit će u zdravstvene programe za školsku djecu u sklopu strategije suzbijanja pretilosti u najmlađih.

Ta je vijest objavljena prošloga tjedna te je odmah privukla pozornost i u Hrvatskoj, jer je, između ostalog, i kod nas u više navrata spominjana slična inicijativa, ili, točnije - probni baloni, koji su ubrzo nakon objave u javnosti - nestajali. Posljednju je u travnju iznio tehnički ministar zdravlja Dario Nakić spomenuvši kako se razmišlja o porezu na slatkiše i slatka pića, no ubrzo je demantirao uvođenje bilo kakvih novih poreza.

Porez na zašećerene napitke već imaju skandinavske zemlje te Belgija, Francuska, Mađarska i Meksiko.

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan (Klub socijalista i demokrata), koja je liječnica i članica parlamentarnog Odbora za okoliš, zdravstvo i sigurnost hrane, zaslužna je za inicijativu na razini Europske unije da se pravnom regulativom ograniče količine soli, šećera i transmasti u hrani. Ona je u veljači ove godine u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom u Bruxellesu organizirala konferenciju “Bolja hrana za bolje zdravlje”. Konferencija je privukla veliku pozornost, na njoj je nastupilo više od 150 osoba, a u zaključku konferencije upozoreno je na potrebu promjena u prehrani građana EU-a.

Bolnički troškovi

Borzan je upozorila kako zbog svojih prehrambenih navika građani plaćaju previsoku cijenu. Podsjetila je da, unatoč tomu što ljudski život nema cijenu, bolesti koje nastaju zbog prekomjernog unošenja soli, šećera i masti stvaraju društvu troškove zbog bolovanja, bolničkog liječenja, potrošenih lijekova i odlazaka u prijevremenu mirovinu.

Za naš list u ponedjeljak je podsjetila kako se protiv pretilosti može boriti na više načina, od edukacije najmlađih o zdravim navikama do inicijativa za više kretanja i tjelovježbe, no da bi ona svakako pozdravila inicijativu o svojevrsnom šećernom porezu.

- Ako šećer negativno utječe na zdravlje ljudi, ne vidim razloga da se na to ne bi trebalo upozoriti, pa i posebnim oporezivanjem, kakvo imamo za alkohol i duhan. Međutim, mislim da se pitanje poreza na šećer, odnosno pravno reguliranje količina šećera u hrani treba provoditi na razini cijele Europske unije, kako bi to bilo obvezujuće za sve zemlje - kaže Borzan.

Napominje da bi prehrambene promjene koje bi nužno trebale dovesti do smanjivanja količina šećera u proizvodima trebale biti postupne. Dobar primjer je čokolada s mnogo kakaa, koja se nekada koristila samo za kuhanje, a danas je, s rastom svijesti o tome da je ta “gorka slastica” zdrava, popularna i tražena na tržištu.

Manja pakiranja

Na pitanje koliko bi “šećerni porez” negativno utjecao na domaću prehrambenu industriju, Borzan drži da tu ne bi bilo negativnih utjecaja, jer bi ljudi i dalje kupovali takve proizvode.

- Pojedine konditorske kompanije već reagiraju na opasnosti koje izazivaju prekomjerne količine šećera u slatkišima. Primjerice, smanjuju pakiranja proizvoda jer konzument u pravilu pojede, recimo, čokoladu do kraja. Ako je ona manja, teško će se odlučiti otvoriti još jednu. U prehrambenim kompanijama svjesni su zdravstvenih težnji, jer njihov je cilj imati kvalitetne proizvode koji će se dobro prodavati, a ne da budu označeni kao nezdravi. Valja istaknuti kako mnogo toga diktiraju prehrambene navike, a one se mogu mijenjati, što postaje nužno zbog zdravlja ljudi i u tim promjenama mora sudjelovati prehrambena industrija -, zaključuje Borzan.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca - Udruzi prehrambene industrije i poljoprivrede, grupacija Koordinacije proizvođača hrane i pića kaže kako članice Koordinacije “razumiju i podržavaju nastojanja za unaprjeđivanjem zdravlja hrvatskih građana i svjesne su rastućeg problema prekomjerne težine stanovništva”. Ističu da te tvrtke već godinama kontinuirano šire ponudu proizvoda s manje šećera i kalorija te uvode manja pakiranja kako bi se i na taj način olakšala kontrola unesenih kalorija. Tome pomažu, kažu, i vidljivo istaknute energetske vrijednosti na svim proizvodima. Osim toga, naglašavaju u HUP-u, tvrtke provode niz aktivnosti kojima pomažu u edukaciji, informiranju i poticanju građana na brigu o zdravlju balansiranom prehranom i redovitom fizičkom aktivnošću.

Međutim, u HUP-u drže da se problem prekomjerne težine građana ne može rješavati samo porezom.

Smanjenje unosa kalorija

- Iskustva zemalja koje su posegnule za uvođenjem posebnih poreza s namjernom da time utječu na promjenu loših prehrambenih navika i životnih stilova govore da to nije učinkovita mjera. Porezi ne pridonose rješavanju problema pretilosti i bolesti koje su s time povezane, a istodobno negativnu utječu na prehrambenu industriju te dodatno pogoršavaju socijalni status siromašnijih građana, koji najveći dio primanja odvajaju za hranu. Primjerice, brojne studije koje se provode u Meksiku, koji je sličan porez uveo 2014., pokazuju da je nakon uvođenja poreza dnevni energetski unos smanjen za samo 6 - 10 kalorija, što je tek 0,5 posto ukupnog prosječnog dnevnog kalorijskog unosa tamošnjih stanovnika (prema podacima FAO-a, građani Meksika dnevno unose prosječno 3024 kalorije) - navodi nam stav HUP-a Milka Kosanović, direktorica Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede HUP-a.

Nadalje, ona napominje kako je prehrambena industrija u Hrvatskoj, čiji značajan dio čine tvrtke koje proizvode konditorske proizvode i sokove, važan dio gospodarstva. Prema podacima Ekonomskog instituta Zagreb, prehrambena industrija (proizvodnja hrane i pića) čini 24 posto ukupne industrijske aktivnosti u Hrvatskoj, zapošljava 20 posto svih zaposlenih u zemlji i po vrijednosti je izvoza peta industrijska grana.

- Sva hrana sadržava kalorije, a šećer, kao i druge namirnice, treba konzumirati umjereno. Na promjeni prehrambenih i životnih navika koje vode prekomjernoj težini zajednički trebaju raditi Vlada, industrija, znanstvena zajednica i nevladine organizacije kako bi se problem rješavao sveobuhvatno, sustavno i učinkovito - zaključuje Kosanović.

Igor MIKULIĆ
Prekoračena dnevna doza šećera u jednoj limenki cole

U Velikoj Britaniji će se oporezivati pića koja sadržavaju više od pet grama šećera na sto mililitara, a porezne stope bit će više za pića s više šećera. Sustav zdravstvene skrbi troši milijarde funta godišnje na saniranje posljedica pretilosti. U ministarstvu zdravstvene skrbi ističu da su zašećerena pića najveći pojedinačni izvor šećera za djecu, dodajući da dijete može konzumirati više od preporučene dnevne doze šećera ako popije samo jednu limenku cole, koja sadržava devet žličica šećera. Vlasti žele potaknuti proizvođače da u četiri godine smanje količinu šećera u proizvodima popularnima među djecom za 20 posto, od čega bi pet posto trebalo biti ostvareno u prvoj godini. Zanimljivo je kako je novi porez naišao na kritike zdravstvenih stručnjaka i aktivista za suzbijanje pretilosti, koji ga drže nedovoljno ambicioznim, a britanski proizvođači bezalkoholnih pića ističu da je u pitanju “kazneni porez”, zbog kojeg će biti izgubljene tisuće radnih mjesta, a neće znatnije utjecati na razmjere pretilosti.

HRVATI SU PREDEBELI

Zbog čega je potrebno mijenjati prehrambene navike, bit će svakome jasno kada se vide podaci da više od 50 posto građana Europe ima prekomjernu tjelesnu težinu, a čak ih je 20 posto pretilo. Hrvatska tu nije iznumka, po pretilosti smo na petom mjestu u Europi. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da bi se samo smanjivanjem broja pretilih u EU za pet posto moglo spasiti čak devet milijuna života.