Novosti
BIRAČIMA SVE ISTO KAO LANI

Za izbore će biti tiskano 4,8 milijuna glasačkih listića
Objavljeno 25. kolovoza, 2016.

Dok se izborna kampanja početkom svog drugog tjedna polako, ali sigurno zahuktava, i u tiskari Narodnih novima već se tjedan dana radi punom parom. Tamo je, naime, u tijeku tiskanje čak 4,8 milijuna glasačkih listića za predstojeće izvanredne parlamentarne izbore, pa se radi u dvije smjene, sve do 1. rujna, kada bi taj posao trebao biti završen. Riječ je o približno 4 milijuna i 400 tisuća listića za glasanje u prvih 11 izbornih jedinica te još oko 400 tisuća glasačkih listića za glasanje u 12. izbornoj jedinici, u kojoj se biraju predstavnici nacionalnih manjina.

Sa samim glasanjem, pokazalo se u praksi na izborima prije devet mjeseci, građani nisu imali većih problema unatoč uvođenju preferencijalnih glasova. Drugi put na parlamentarnim izborima glasat će se i na taj način (kako se prethodno dvaput glasalo i na izborima za Europski parlament), pa će birači, osim kandidacijske liste kojoj žele dati svoj glas, moći birati i konkretnu osobu na istoj listi. Preferencijalnim glasanjem, koje je dobro odjeknulo među građanima, omogućeno je da kandidat koji uživa veću potporu građana može ući u Sabor i ako ga je stranka smjestila relativno nisko na samoj listi. Točnije, ti preferirani glasovi za pojedine kandidate se priznaju ako njihov broj za pojedinog kandidata iznosi najmanje deset posto glasova koje je osvojila lista (naravno, ako je ta lista uopće prešla izborni prag i izborila jedan ili više mandata u Saboru). Ako je na listi koja izbori pravo na saborske zastupnike takvih više, izabrani će biti oni koji su dobili najviše glasova. Ako se slučajno dogodi da više kandidata dobije isti broj preferiranih glasova, prednost ima onaj koji je smješten više na listi. Svi ostali mandati koji pripadaju pojedinim listama raspoređuju se uobičajeno, prema redoslijedu na listi.

Za tiskanje cjelokupnog izbornog materijala, koji uz listiće uključuje i zapisnike, oglase, razne obrasce i sigurnosne naljepnice, bit će potrebno približno 120 tona papira, od čega su samo listići teški oko 100 tona. Sve zajedno ovaj će put stajati više od pet milijuna kuna. Najprije će, već krajem ovoga mjeseca, prvi otiskani listići krenuti put dijaspore, na razne kontinente, a potom i prema povjerenstvima izbornih jedinica u Hrvatskoj. Oni su već otiskani pod posebnim nadzorom zaštitarske službe, a sve pod izravnom kontrolom Državnog izbornog povjerenstva. I oni listići koji stignu u hrvatska veleposlanstva u inozemstvu također ostaju pod nadzorom sve do dana izbora.

Što se tiče samih listića (kao uostalom i izbornih pravila), tu se ne mijenja gotovo ništa. Tako će svi birači koji se izborima odazovu i ovaj put glasati na “plahtama”, tj. listovima dimenzija 43 puta 63 centimetra, kako je to već uobičajeno od uvođenja preferencijalnog glasanja za pojedine kandidate, za što je nužno bilo objaviti i sva imena kandidata na svim listama. Nešto će manjeg formata biti tek listić za 12. izbornu jedinicu (A4) jer je kod izbora za predstavnike manjina riječ o mnogo manjem broju kandidata koji se na njemu pojavljuju, pa je samim tim i nekoliko puta jeftiniji.

Igor BOŠNJAK
NEVAŽEĆI LISTIĆI

l Neispunjeni listić

l Listić popunjen na način da se na njemu ne može utvrditi volja birača

l Listić na kojemu su zaokružene dvije ili više kandidacijskih lista

l Listić na kojemu su zaokružena dva ili više imena kandidata s različitih lista, a da pritom nije zaokružena ni jedna lista

l Listić na kojemu je bilo što dopisano

VAŽEĆI LISTIĆ

l Ako je na njemu zaokružena samo lista te lista i jedan kandidat na toj listi

l Ako je zaokružena lista i na njoj više kandidata s te liste, glas će biti pribrojen samo listi, ne i kandidatu

l Ako je na listiću zaokružen samo jedan kandidat, ali ne i lista, glas će ipak biti pribrojen toj listi i kandidatu

l Ako je zaokružena lista i kandidat na drugoj listi, glas dobiva lista

l Ako je na listiću zaokružena jedna lista i jedan kandidat na toj listi te još jedan kandidat, ali na nekoj drugoj listi, glasovi se pribrajaju prvoj listi i zakruženom kandidatu na njoj

VIŠE LISTA U SLAVONIJI

Iako je prije prošlih izbora bilo dosta nepoznanica o tome kojom će se brzinom odvijati prebrojavanje glasova, s obzirom na to da su se posebno morali brojiti i preferencijalni glasovi, birački su odbori i izborna povjerenstva uspješno položili taj ispit. Kako ovaj put ne bi trebalo biti nikakvih izmjena, može se očekivati da će se slično ponoviti i ovaj put. “Sve je isto kao prošli put, ista procedura, isti zakon, ništa se ne mijenja”, potvrdio nam je Anto Rašić, predsjednik Izbornog povjerenstva 4. izborne jedinice. Podsjetimo da na ovim izborima ima nešto više prijavljenih lista (a samim tim i kandidata) u 4. izbornoj jedinici - 17, u odnosu na 14 koliko ih je bilo na prošlim izborima u toj izbornoj jedinici. U drugoj slavonskoj, 5. izbornoj jedinici, prošle je godine na izborima sudjelovalo 13 stranačkih i koalicijskih lista kandidata, a sada ih je prijavljeno 15.