Sport
KAPETAN CIBALIJE O DERBIJU

Frane Vitaić: Najčešće
pamtim naše Kup susrete
Objavljeno 25. kolovoza, 2016.

Frane Vitaić, kapetan Cibalije, oblačio je dres oba slavonska prvoligaša, člana Prve HNL. Zanimljivo, Splićanin je u Slavoniju došao 2006., ali prvo u Gradski vrt zajedno s bratom Antom. U Cibaliju je stigao 2010. godine i u prvom mandatu proveo je tri godine, a nakon ispadanja u Drugu ligu, ponovno obukao dres bijelo-plavih, čiji je član bio iduće dvije godine. U ljeto prošle godine ponovno je obukao Cibalijin dres gdje je stekao status kapetana. O slavonskom derbiju nam je pričao.

Odlučuje kolektiv

1. Koji ti je slavonski derbi ostao u posebnom sjećanju?

- U sjećanju mi je ostalo polufinale Kupa Hrvatske ako se ne varam 2012. godine. Nas je vodio Samir Toplak, a Osijek naš sadašnji trener Stanko Mršić. U Osijeku smo izgubili 3:0, ali smo u Vinkovcima u 50. minuti imali 2:0, ja sam postigao prvi pogodak, a drugi Tomić. Na našu žalost Osijek je jednom šutirao na gol i postigao pogodak koji ih je odveo u finale. Bila je to odlična naša utakmica, a kasnije je Osijek izgubio nesretno od Dinama u finalu. Godinu dana kasnije sastali smo se u četvrtfinalu. Mi smo prošli dalje, a potom smo u polufinalu mi ispali od Lokomotive. Nekako mi se čini da su Kup utakmice Osijeka i Cibalije donosile puno više dramatičnosti nego li prvenstvene.

2. Kakva je atmosfera u svlačionici uoči slavonskog derbija?

- Atmosfera je odlična, ali ne mogu reći da je već sada podignuta na najvišu razinu. Ne vlada baš euforija, ali očekujem da će za dan ili dva i toga biti. Isto tako, očekujem i u gradu poznatu atmosferu uoči naših susreta. Osjećam da će polako rasti atmosfera kako se utakmica bude približavala, kao i svih ranijih godina kada smo igrali slavonski derbi, a ovaj je poseban jer se nismo međusobno sastali posljednje tri godine. Naravno, imamo mi svojih problema. Nemamo još bodova koliko bi željeli pa je vjerojatno da je i to uzrok što već sada atmosfera uoči slavonskog derbija nije usijana.

3. Tko/što će presuditi derbi?

- Mislim da bi kolektiv mogao odlučiti utakmicu. Mnogo puta je pojedinac bio prevaga u ovakvim susretima, ali poznavajući nas, a isto tako i Osijek, vjerujem kako će ovaj put onaj čija momčad bude ujednačenija, koja bude imala više raspoloženih igrača i na visini zadatka na kraju slaviti. Naravno, kolektiv iznjedri i pojedinca, ali ovo su susreti u kojima svi moramo biti pravi ne bi li ostvarili željeni rezultat.

Dostojanstveno navijanje

4. Koje su prednosti/nedostatci suparničke momčadi?

- Neupitna je igračka kvaliteta Osijeka. Doveli su ovo ljeto dosta kvalitetnih prvoligaških igrača,a ono što ih sada karakretizira je da postižu dosta pogodaka. Mislim kako su trenutno u napadu najopasniji pa će i nama biti glavna zadaća kako ih zaustaviti. Što se tiče nedostataka teško je reći koji su, ali svaka momčad ih ima i mi to moramo iskoristiti. Ipak, gledajući početak prvenstva, mislim kako i oni, kao i mi, imaju problema s obranom, bar u onim utakmicama koje sam ja gledao. Kada ovako pričam onda bi to mogla biti utakmica s puno golova, čemu se navijači najviše veseli. Međutim, možda upravo značaj derbija i velika očekivanja i nas i Osijeka budu razlog da to bude tvrda utakmica. Vidjet ćemo.

5. Kao kapetan kakvu poruku imate za navijače obiju momčadi?

- Drago mi je što ste me upravo to pitali. Zbog navijača se i igra nogomet i volio bih da ih bude više na svakoj utakmici. Ono što volim je gromoglasno navijanje, ali nikako ne volim ekstremiste, ne volim one koji stvaraju nerede u ime navijanja. To nije navijanje. Odrastao sam u Splitu i vrlo dobro znam kako to izgleda kada navijači odu u krajnost. Volio bih da na tribinamau subotu bude što više i navijača Osijeka i naših navijača, koje pozivam da nam kao i uvijek daju potporu. Želim da i jedni i drugi navijaju za svoje momčadi, a mi ćemo se na terenu potruditi da im se odužimo svojom igrom. Treba znati biti dostojanstven navijač kluba i kada se gubi i kada se pobjeđuje. Zaista bih volio da se utakmica pamti po igri na travnjaku, a ne nikako po nekakvim incidentima koje su izazvali navijači. Zato ih pozivam da gromoglasno navijaju, a naravno našim navijače pozivam da nam daju potporu i da nam budu 12. igrač svoje momčadi. Mi ćemo im se sigurno odužiti na travnjaku.

Antun GRGIĆ
Možda ste propustili...

DOBRO RASPOLOŽENJE NA OPUS ARENI

Mierezu sam morao reći da malo stane i predahne

MELEM NA RANE BILA BI DOMAĆA POBJEDA PROTIV HAŠK SOKOLA

Baranjcima hitno treba pobjeda

Najčitanije iz rubrike