Regija
PROSVJED RODITELJA BABOGREDSKIH UČENIKA

Zar se naša djeca trebaju okupljati u čitaonicama kao u vrijeme rata?
Objavljeno 25. kolovoza, 2016.
Školska godina počinje za deset dana, a mi ne znamo što će biti

BABINA GREDA - Brojni roditelji, učenici i zaposlenici OŠ Mijata Stojanovića u Babinoj Gredi okupili su se jučer pred školskom gradom i mirnim prosvjedom upozorili na neizvjesnost oko početka nove školske godine i zatražili odgovore na brojna pitanja koja ih muče, prije svega gdje će babogredski osnovci pohađati redovitu nastavu.

Nema uvjeta za nastavu

Gradilište prije dvije i pol godine započete i nedovršene dvorane sada prijeti urušavanjem okolnih objekata, a zidovi škole već su počeli pucati. I projektanti i građevinska inspekcija upozorili su nadležne da više nema nikakvih uvjeta da djeca u postojećoj školskoj zgradi pohađaju nastavu. Unatoč dopisima i apelima Ministarstvo obrazovanja tijekom ljeta nije ništa poduzelo na sanaciji jame, niti je za 340 učenika osiguralo prostor za pohađanje nastave.

– Mi sada ne tražimo krivca, nego tražimo rješenje. Ne zanima nas politika, sigurnost djece nam je na prvom mjestu i neka im se omogući sigurno pogađanje nastave - kaže organizatorica prosvjeda i majka prvašića, Marijana Breškić-Bušić.

- Naša škola više nije sigurna i zbog toga smo svi u selu ogorčeni. Nevjerojatno je da smo dovedeni u ovakvu situaciju. Imam curice u prvom i drugom razredu i u predškoli i kao majka sam jako zabrinuta za njihovu sigurnost. Ne želim da mi djeca idu u Županju jer je daleko i smatram da su premali da budu učenici putnici - kaže majka petero djece Mateja Špionjak. I Eva Đukić, majka prvoškolca, ne želi da joj dijete ide u školu izvan Babine Grede. Tako misle i školarci, što nam je potvrdila učenica 3. razreda Klara Vuković, koja ne želi ići iz svoga sela.

Dvoje djece Lucije Nedić krenut će u šesti i sedmi razred.

Traže odgovornost

- Nama roditeljima nitko nije rekao da je školska zgrada sigurna za pohađanje nastave, niti da nam može bilo što jamčiti. Svi šute. A mi ne tražimo nemoguće, samo sigurnost za našu djecu. Rješenje nitko ne nudi. Velika većina nas roditelja ne bi dopustila da nam djeca idu u druga mjesta u školu. Zašto da odlaze u Županju, Gundince ili nekamo drugdje pokraj naše škole? Pa zar se naša djeca trebaju okupljati u čitaonicama kao u vrijeme rata? Kako se uopće smjela dogoditi ova situacija, to je žalosno i sramotno. Tražimo odgovornost od načelnika, od župana, od svih mjerodavnih jer mi smo porezni obveznici, svi ih plaćamo, a oni ne rade svoj posao, što je nedopustivo - kaže Lucija.

Načelnik Josip Krnić ponovio je da je Općinsko vijeće postupilo prema naputku resornog ministarstva i donijelo odluku o kreditnom zaduženju od tri milijuna kuna, kao i Županija, i smatra da nije bilo razloga da se ne nastavi gradnja dvorane.

- Taj se projekat mora završiti jer i djeca sa sela moraju imati jednake uvjete školovanja kao i njihovi vršnjaci u gradovima. Pozivam Ministarstvo da hitno reagira, poduzme potrebne mjere i stvori uvjete za početak nastave ili će morati organizirati prijevoz i naše učenike dislocirati u neku drugu osnovnu školu - kaže općinski načelnik Josip Krnić.

Ravnateljica škole Đurđica Babić ističe da od resornog ministarstva očekuje da riješi problem.

- I dalje tražimo da nam ponude rješenje i da nam potvrde je li škola sigurna za izvođenje nastave ili ne. Ove smo jeseni trebali biti opremljeni i kroz projekt e-škole i sada se bojimo da će nam i to biti ugroženo. Školska godina počinje za deset dana, a mi ne znamo što će biti. O svemu odlučuje ministarstvo - ističe ravnateljica, koja je uvjerena da još ima vremena da se školu učini sigurnom za pohađanje nastave i vjeruje da će Ministarstvo pokazati volju i razumijevanje.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Iskušat će sreću

“Kad nas već ne razumije naša država i ne želi nam pomoći riješiti problem, odlučili smo kolektivno igrati Eurojackpot. Možda nam se osmjehne sreća pa ćemo i ovu našu dvoranu završiti bez državne pomoći”, kazao je općinski načelnik Josip Krnić.

Karin: Nastavlja se gradnja dvorane, dio učenika u Cernu

Nakon prosvjeda roditelja, Babinu Gredu jučer poslijepodne posjetio je Momir Karin, pomoćnik ministra obrazovanja, i najavio nastavak gradnje sportske dvorane. “Financijska konstrukcija je zatvorena. Ministarstvo je osiguralo 10 milijuna kuna, a Vukovarsko-srijemska županija i Općina Babina Greda po tri milijuna kuna”, kazao je Karin.

Zbog sigurnosti babogredskih učenika iz Ministarstva su predložili da nastavu pohađaju u Cerni i Šiškovcima, a prijevoz će im biti organiziran. No roditelji su jučer dali bolji prijedlog - da se nastava za učenika od 1. do 4. razreda organizira u Babinoj Gredi, gdje postoje određeni prostori u vlasništvu Općine koji bi se mogli koristiti kao učionice. Pomoćnik ministra je izrazio uvjerenost da će se učenici već tijekom prvog polugodišta vratiti u svoju školu jer će objekat biti doveden u stanje sigurnosti.

Najčitanije iz rubrike