Crna kronika
POLICIJA IMA NOVE “OČI”

Uveden novi sustav za prepoznavanje registracijskih pločica
Objavljeno 24. kolovoza, 2016.

Virovitički i slatinski policajci dobili su pojačanje u obliku “velikog brata” koji “oči” ima u policijskim vozilima. Kako je priopćila PU virovitičko-podravska, na prometnicama županije u nadzoru cestovnog prometa nalazi se novi uređaj pod skraćenim nazivom “ANPR sustav”. On pomoću postavljenih kamera na policijskom automobilu prati prometovanje vozila, odnosno, nakon što učita podatke s registracijske pločice vrši provjeru u operativnim evidencijama MUP-a te pribavlja određene podatke za vozilo i vlasnika vozila.

– Automatski sustav za prepoznavanje i očitanje registracijskih pločica novi je prijenosni uređaj u policijskoj opremi i tehnici za nadzor cestovnog prometa koji se zbog svojih karakteristika može koristiti postavljanjem u različita policijska vozila - kaže glasnogovornik PU Josip Štajdohar.

Sustav se sastoji od dvije kamere postavljene na policijskom vozilu i opreme unutar vozila s računalom koje u nekoliko sekundi očitava i prikazuje određene podatke za registracijske pločice koje su snimile kamere. ANPR sustav može u informacijskom sustavu MUP-a istovremeno provjeravati i do deset registracijskih pločica, a potom prikazuje podatke o važenju pločica, pripadaju li one tom vozilu, o izrečenim mjerama vlasniku vozila kao što su zabrana upravljanja, ili oduzeta vozačka dozvola i slično.

– Ovaj uređaj može se koristiti i stacionarno na određenoj lokaciji, snimajući vozila koja se kreću prometnicom, ili se može koristiti u pokretu snimajući sva vozila koja se nalaze u neposrednoj blizini vozila s kamerama, dakle ispred vozila, iza vozila, ili se nalaze bočno zaustavljena ili parkirana. Korištenjem ovog uređaja namjeravamo pridonijeti stanju veće sigurnosti u cestovnom prometu, odnosno poštivanju prometnih propisa, prije svega nadzoru vozila kojima je istekla važnost registracijskih pločica te vozača koji imaju izrečene mjere zabrane upravljanja motornim vozilima u cestovnom prometu, kao i osobama koje su operativno interesantne iz kriminalističkog miljea, ističe glasnogovornik Štajdohar.

Petar ŽARKOVIĆ
BRZI POMOĆNICI

Moguće sumnje u počinjenje prekršaja provjeravaju se uz pomoć “potpore”, odnosno policijskih službenika u odori koji se s motociklima ili u ophodnji nalaze u neposrednoj blizini vozila s ugrađenim uređajem i kamerama. Njima se dojavljuje moguće uočavanje prekršaja.

Možda ste propustili...

ZA VIKEND U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

158 prebrzih i 23 pijana vozača

Najčitanije iz rubrike