Crna kronika
NESREĆA U KUTINI

Vlak naletio na tinejdžere iz Afganistana
Objavljeno 25. kolovoza, 2016.

KUTINA - Dva tinejdžera iz Afganistana, tražitelja međunarodne zaštite u Hrvatskoj, stradala su u naletu vlaka u utorak oko 19.30 sati u blizini Novske.

Na 16-godišnjaka i 17-godišnjaka, na magistralnoj pruzi Novska – Dugo Selo u Ulici Stjepana Radića u Kutini, naletio je međunarodni vlak kojim je iz Izmira (Turska) prema Hamburgu (Njemačka) upravljao 46-godišnji strojovođa.

- Dva državljanina Afganistana su se s još dvojicom svojih sunarodnjaka pješice kretala prugom iz smjera Zagreba prema Kutini. Ozlijeđenima je liječnička pomoć pružena u sisačkoj Općoj bolnici gdje su 17-godišnjaku ustanovljene teške ozljede opasne za život, dok je 16-godišnjak lakše ozlijeđen.

Za vrijeme policijskog očevida od 19.30 do 22.25 sati željeznički je promet na navedenoj dionici pruge bio obustavljen. Policijska uprava sisačko-moslavačka o ovom će nesretnom događaju Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Sisku proslijediti izvješće.

Ovo nije prvi slučaj stradavanja migranata u Hrvatskoj. Prije nekoliko godina, točnije u rujnu 2011. godine, u blizini Županje državljanin Pakistana poginuo je iskačući iz jurećeg vlaka. Mrtvo tijelo ugledao je strojovođa vlaka, a sat vremena prije dojave o tijelu uz prugu, policija je na autobusnom ugibalištu u Cerni pronašla trojicu stranaca. Oni su nakon ilegalnog ulaska u Hrvatsku vlakom, između Cerne i Gradišta, iskočili iz vagona, pri čemu je jedan od njih poginuo, a ostali su bili natučeni.

Pri pokušaju da se prebaci u vlak Eurostar, koji prometuje prema Velikoj Britaniji, u Parizu je u srpnju prošle godine stradao 17-godišnjak iz Egipta. Taj incident dogodio se manje od 24 sata nakon što je sudanski imigrant poginuo u Eurotunelu.

Sandra LACIĆ
TRAGEDIJA NA BAJAKOVU

Stradavanja imigranata bilo je i na graničnom prijelazu Bajakovo. Tamo su krajem ožujka prošle godine, nakon požara koji je izbio u prostoriji za zadržavanje, smrtno stradala dva Sirijca. Jedan je preminuo odmah, a drugi nakon nekoliko dana u bolnici u Zagrebu. Još dva Sirijca u tom požaru bila su teško ozlijeđena, a osam hrvatskih policajaca lakše. Pretpostavljalo se da je netko od četvorice Sirijaca u prostoriji gdje su čekali kraj postupka readmisije imao uza sebe upaljač ili šibice kojima je izazvao požar. Nastradali Sirijci bili su uhićeni u nezakonitom prelasku državne granice u blizini Bajakova.

SRBIJA: U LOVU NA DIVLJE SVINJE UBIO MIGRANTA IZ AFGANISTANA

Dvadesetogodišnji afganistanski migrant ubijen je u utorak navečer na jugu Srbije u blizini Pirota, a za ubojstvo je osumnjičen i uhićen lokalni lovac. Afganistanca ustrijeljenog u grudi, nakon što se čuo pucanj, našli su vojnici i policajci. Na mjestu incidenta zatečeno je šest migranata, od kojih jedan s prostrijelnom ranom prsnog koša, te četiri lokalna lovca od kojih je jedan priznao da je pucao. Tridesetdevetogodišnji lovac iz Pirota izjavio je policiji da je s kolegama bio u lovu na divlje svinje i da je slučajno pogodio migranta. Istražuje se jesu li lovci bili u krivolovu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike