Osijek
PROJEKTI ZA EU FINANCIRANJE DO 2020.

Razvojni su projekti Grada i Sveučilišta teški milijardu kuna
Objavljeno 25. kolovoza, 2016.

U Rektoratu Sveučilišta J. J. Strossmayera priređeno je predstavljanje projekata za EU financiranje do 2020. godine. Riječ je o razvojnim projektima Grada Osijeka, kao i o projektima koje provodi osječko sveučilište. Svi su projekti spremni za provedbu, a ukupna im je vrijednost više od milijardu kuna.

Projekti su predstavljeni u okviru posjeta ministra regionalnog razvoja i fondova EU Tomislava Tolušića osječkom sveučilištu i Gradu Osijeku, a domaćin sastanka bio je prof. dr. sc. Damir Markulak, prorektor za strategiju razvoja i prostorno planiranje Sveučilišta.

Prorektor Markulak predstavio je projekte vezane uz razvoj visokog obrazovanja u Osijeku. “Prioritet nam je gradnja novog studentskog doma. U tijeku je rekonstrukcija starog studentskog doma, a očekujemo dozvolu za uređenje hotela Mursa, kako bismo riješili problem smještaja studenata”, istaknuo je Markulak.

U ime Grada Osijeka prisutne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham, a o gradskim projektima govorila jw pročelnica Upravnog odjela za programe i projekte EU i gospodarstvo Kornelija Mlinarević.

Bilo je riječi o mehanizmu ITU (integrirana teritorijalna ulaganja) i strateškim projektima Urbane aglomeracije Osijek. “Na raspolaganju su nam 44 milijuna eura za bolje povezivanje, za razvoj gospodarstva, za bolji život stanovništva Osijeka i okolice, jer Osijek je ipak slavonska metropola”, rekao je Ham. Jedan od projekata Grada jest revitalizacija osječke Tvrđe, kojom će ta barokna gradska jezgra zasjati punim sjajem i dobiti mjesto koje joj zasluženo pripada. Također, u planu je modernizacija javnog prijevoza u Osijeku, prije svega tramvajske infrastrukture, kao i brojni drugi projekti.

Nakon sastanka slijedio je obilazak Zone Nemetin, zatim sveučilišnog kampusa te radova na rekonstrukciji zgrade starog studentskog doma u Ulici I. G. Kovačića 4, koji se sufinanciraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

- Zona Nemetin prava je europska priča, ona je financirana sredstvima iz fondova EU, a prvi poduzetnik u zoni, tvrtka Inspecto, gradi sredstvima koje je dobio na natječaju EU. Osim toga, opremanje će također biti financirano sredstvima iz fondova EU, a tu ćemo zaposliti mlade visokoobrazovane ljude koji studiraju na osječkom sveučilištu - istaknuo je ministar Tolušić. V. Latinović

Među prioritetima su novi studentski dom, revitalizacija Tvrđe, modernizacija javnog prijevoza...

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike