Osijek
SKELA NA BIVŠOJ UGOŠKOLI

Počela obnova kuće Maksimović
Objavljeno 25. kolovoza, 2016.

Skela uz zgradu bivše Ugostiteljske škole, odnosno kuće Maksimović, na tromeđi Ulice Hrvatske Republike, Radićeve i Sunčane, znak je da je nakon dvije godine čekanja dobivena građevinska dozvola te da se napokon kreće u finalno uređenje zgrade.

Potvrdio nam je to Vladimir Iličić, direktor Monte Monta, tvrtke koje je 2012. godine od Osječko-baranjske županije na javnom natječaju otkupila to zdanje. Dobrim poznavateljima struke to je bio dobar znak, jer ta je tvrtka specijalizirana za obnovu objekata i zgrada spomeničke vrijednosti. Uostalom, ugaona visokoprizemnica sagrađena prema projektu Vladimira Nikolića te osječkog projektanta Wilhelma Carla Hofbauera kao nadzornika, sagrađena 1896., jedna je od prepoznajnica užeg osječkog središta.

Novi je vlasnik objavio kako će nakon obnove ta zgrada imati isključivo poslovnu, a ne stambenu namjenu. Odmah se počelo licitirati i potencijalnim zakupnicima prostora, govorilo se prije svega o financijsko-osiguravateljskim institucijama... No sada Iličić otkriva kako se, zbog dvogodišnje stanke, tek obnavljaju razgovori sa zainteresiranim zakupnicima.

Do ovog postavljanja skele sve su vrijeme trajale konzultacije s restauratorsko-konzervatorskom strukom. No to ne znači kako se nije ništa događalo. U cijelosti je, naime, pripremljena vanjska i unutarnja stolarija te dekorativna plastika, odnosno ukrasna fasadna štukatura, koja je pohranjenja u unutrašnjosti objekta.

- Prva faza obnove je uređenje pročelja, a potom ćemo u drugoj projektnoj fazi definirati tko će biti zakupnici - kaže zaključno Iličić.

Dario KUŠTRO
GRAD DIJELOM SUFINANCIRA OBNOVU

Pohvalno je što je Monte Mont aplicirao na natječaj Grada Osijeka za obnovu zgrada spomeničke vrijednosti i što im je odobreno sufinanciranje. Dakle, i ovdje se svojevrsni oblik javno-privatnog partnerstva pokazuje kao djelotvoran model.

Najčitanije iz rubrike