Regija
ZASTOJ NA TRŽIŠTU

Nestašica plinskih
boca za kućanstvo
Objavljeno 25. kolovoza, 2016.

ĐAKOVO - Nije ovih dana jednostavno kupiti bocu plina za kućanstvo; trenutno ih je nestašica pa je Đakovčanka, nakon što joj je na Ininoj benzinskoj crpki rečeno da ih trenutno nema i da se ne zna kada će opskrba biti normalizirana, pukim slučajem bocu plina pronašla u radnji za punjenje automobila autoplinom. Zatekla je u zaključanom spremniku njih samo desetak, pa je i ta količina brzo prodana. Posljednjih je dana u grad stigao manji kontingent boca plina za kučanstvo – samo dva kamiona, a ta je količina doslovce planula, između ostalog i zbog sezone spremanja zimnice…

Nestašica plinskih boca kod potrošača se povezuje s nedavnim upozorenjem Društva za zaštitu potrošača Hrvatske, kada je ono, u srpnju, zaprepastilo javnost šokantnim podatkom da je u optjecaju više od deset posto boca kojima je istekao atest – da je najmanje 200.000 plinskih boca koje se trenutno koriste u Hrvatskoj potencijalnim bombama. Inače, na našem tržištu kola oko 1,8 milijuna plinskih boca. Društvo za zaštitu potrošača istaknulo je tada da - za neke atest nije ni postojao, pa je jasan zaključak da je riječ o ilegalnim bocama koje su se našle u optjecaju i koriste se u kućanstvima, čiji ukućani ne znaju ili ne mare za to da u vlastitom domu imaju bombe koje svaki čast mogu eksplodirati…

Provjeravajte datum

- Zato obvezno pri kupnji boca, isključivo kod ovlaštenih i registriranih trgovaca, provjerite datum otisnut na vratu boce, koji označava kada je boca proizvedena. Datum atestiranja boce ne smije biti stariji od deset godina, a nalazi se na zaobljenom dijelu tijela boce ispisan bojom – upozorili su iz Društvu za zaštitu potrošača.

Upozorenje, očito, rađa plodom - očitovanje o poremećaju opskrbe plinskim bocama te njegovim razlozima zatražili smo od Ine, u čijem Sektoru korporativnih komunikacija potvrđuju da trenutno postoje određeni zastoji u normalnoj opskrbi plinskim bocama, ali navode i da je među kupcima proradio oprez kada je o sigurnosti upotrebe plinske boce riječ. Potvrđuju to i djelatnici na terenu, da kupci više paze na atestiranost boce i dr. Ina ističe da na tržište isporučuje isključivo ispravne i atestirane plinske boce.

Rješavaju problem

– Vodeći se najstrožim standardima kada je riječ o sigurnosti naših kupaca i građana, Ina svaku plinsku bocu kontrolira zasebno. Kontrole se trenutno odvijaju u punionici u Zagrebu, odakle se opskrbljuje i područje Slavonije, jer se u punionici u Slavonskom Brodu obavlja remont - ističu u Ininu Sektoru korporativnih komunikacija, gdje kažu da je sve navedeno, uz pojačanu potražnju i povrat starih boca, dovelo do određenih zastoja u opskrbi.

– Te zastoje rješavamo ubrzano angažiranjem dodatnih kapaciteta te očekujemo brzu normalizaciju opskrbe plinskim bocama - najavljuju u Ini, a kupce pozivaju na strpljenje.

Suzana ŽUPAN
Ina: Kupci vraćaju stare boce

U Ininu Sektoru za korporativne komunikacije ističu da je u posljednje vrijeme zabilježen povećan angažman kupaca, koji su prepoznali važnost sigurnosti te vraćaju svoje stare zalihe plinskih boca, kojima je istekao rok upotrebe.

Savjetovalište za potrošače: Ne raspituju se za ispravnost boca

U Savjetovalištu za zaštitu potrošača u Osijeku, kaže njegova pravna savjetnica Dunja Mak, potrošači se ni približno ne raspituju o ispravnosti i drugim podacima vezanim uz sigurnost plinskih boca s obzirom na to koliko bi pozornosti na to trebali obratiti zbog svoje i sigurnosti drugih. “Imali smo u posljednjih godinu dana manje od deset upita vezanih uz plinske boce, ali ne i vezanih uz njihovu ispravnost, nego su to upiti gdje su ovlaštene punionice za njih”, kaže Mak. A Savjetovalište ima preporuke o tome te je 22. srpnja na svom FB profilu Prava potrošača pozvalo potrošače da provjeravaju brojeve na plinskim bocama te objavilo savjete svoje pravnice Dunje Mak o tome na što paziti pri upotrebi plinskih boca kako bi se opasnost svela na minimum. Među komentarima koji su osvanuli ispod tog statusa ima onih krajnje nevjerojatnih, a čiji autor, dok mu se daje savjet za vlastitu sigurnost, uz masnu psovku pita - je li to nagovještaj nekog novog nameta!?

provjere

INA SVAKU BOCU KONTROLIRA ZASEBNO

Datum atestiranja boce ne smije biti stariji od deset godina

Možda ste propustili...

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike