Sport
NAKON TRI GODINE OPET SLAVONSKI DERBI

Dan kada slavonska ravnica prestaje biti pitoma
Objavljeno 24. kolovoza, 2016.

Nakon više od tri godine Slavonija i Baranja opet imaju svoj nogometni derbi. Posljednjih godina nogomet u našoj regiji bio je u gadnoj krizi. Osijek se grčevito borio za očuvanje prvoligaškog statusa, a Cibalia se borila za povratak u elitu.

Prošle sezone Vinkovčani su uspjeli u tome, a među prvoligašima ih je dočekao posve renovirani Osijek, a njihov međusobni ogled očekuje nas u subotu u Gradskom vrtu. Ti slavonski okršaji uvijek su sa sobom nosili posebne emocije, a ulje na vatru u tom rivalstvu nerijetko su nadolijevale i uzbudljive utakmice. Uglavnom, taj derbi bio je dan kada slavonska ravnica prestaje biti pitoma. Naravno, ne zbog divljaštva, nego zbog uzavrelih emocija u oba navijačka tabora. Vječno dokazivanje “tko je gazda u Slavoniji”.

Drame u Kupu

Statistički - Osijek je gazda! U 45 utakmica HNL-a pobijedio je 21 put, 11 susreta završilo je bez pobjednika, a 13 puta slavila je Cibalia. Inače, Cibalia je uspješnija u Kup utakmicama, ali ne dovoljno da bi ukupnu statistiku okrenula na svoju stranu. Osijek će ove sezone biti prvi domaćin. U Gradskom vrtu Cibalia se nije baš najbolje provodila. Naime, dosad je uspjela pobijediti samo dvaput. Prvi put 1996. godine, a drugi put 2012. Zanimljivo, oba puta je sve bilo isto i rezultat (2:1), ali i scenarij. Osijek oba puta poveo, a Vinkovčani su to uspijeli preokrenuti. Najpamtljivija utakmica za osječke navijače odigrana je u Gradskom vrtu u prosincu 2007. godine, kada je zabilježena i najveća pobjeda u slavonskim okršajima, a ujedno je to i susret s najviše pogodaka uopće. Osijek je slavio s visokih 5:1. Inače, kada se igraju slavonski derbiji gosti rijetko pobjeđuju. Rekli smo, Cibalia je slavila dvaput na osječkom stadionu, a Osijeku je to u Vinkovcima uspjelo pet puta. U tim brojnim susjedskim okršajima posebno mjesto zauzimaju oni iz Kup utakmica. Ti su znali biti pravi trileri, a za neke i horori. Za navijače Cibalije pravi je horor bila utakmica finala Kupa iz 1999. godine u koju su ušli kao autsajderi, a iz nje izišli teško razočarani i s čvrstim uvjerenjem kako im je Rabuzinovo sunce zapravo - oteto iz očiju! Reno Sinovčić tada je isključio dva igrača Cibalije. Ravlić je zaslužio drugi žuti karton, a i dandanas je misterij isključenje Darka Raić-Sudara koji je u to doba bio igrač Osijeka ustupljen Cibaliji. Vrlo zanimljivi bili su okršaji slavonskih rivala i u polufinalu Kupa 2012. godine. Cibalia je ovaj put imala ulogu favoirita, ali je neočekivano teško stradala u prvoj utakmici (3:0). Iako, tko zna kako bi sve završilo da je Bartolović u drugom poluvremenu realizirao kazneni udarac za Cibaliju. U uzvratu Vinkovčani su skupili glave pa je Osijek opasno živio. Imala je Cibalia 2:0 nakon 50 minuta igre, ali je njihove ambicije ubio Šorša nekoliko minuta kasnije. Osijek je otišao u finale gdje je pod dramatičnim okolnostima izgubio od Dinama (promašen kazneni udarac Lukačevića u uzvratu u posljednjim minutama utakmice nap.a.)

Povijest slavonskih derbija, naravno, ispisali su i pojedinci. Najveća priča je svakako Stanko Mršić, čovjek koji je na klupama slavonskih rivala u međusobnim ogledima sjedio čak 16 puta!

Neuništivi Mršić

Mršićev rekord teško će netko srušiti, jer Mršić će u subotu upisati i svoj 17. “nastup”. Igrački, prema broju nastupa derbije je obilježio Bakir Beširević koji ih je igrao čak 18. Važna priča su uvijek i strijelci, a statistike kažu kako je najviše pogodaka u međusobnim utakmicama Osijeka i Cibalije postigao Josip Barišić - pet, a odmah iza njega su Nenad Bjelica i današnji trener NK Osijek Zoran Zekić s po četiri pogotka. Inače, Zekić je autor i jedinog hat-tricka u tim utakmicama. Uglavnom, kroz ove 24 godine koliko se igra HNL, utakmice Osijeka i Cibalije donijele su pregršt sjajnih i vrlo uzbudljivih priča, a nadamo se kako će se taj trend nastaviti i u subotnjem okršaju u Gradskom vrtu. Prvom slavonskom derbiju nakon tri godine...

Dalibor KELER
OSIJEK-CIBALIA
UKUPNO: 5524131879:61
HNL:4521111365:49
KUP:1032514:12
U GRADSKOM VRTU: 246245:16
PET NAJBOLJIH SLAVONSKIH DERBIJA

1. CIBALIA - OSIJEK 1:2 (1:1, 1:0) - 30. svibnja 1999. - finale Kupa Hrvatske

Taj je susret bio najbolji dokaz kako u derbijima nema favorita. Osijek je uoči susreta slovio kao sigurni osvajač Kupa, no Vinkovčani nisu tako mislili. Bilo je svega u toj utakmici koja je sigurno jedna od najkontroverznijih u hrvatskom nogometu uopće. Osijek je u samom početku zapucao kazneni udarac (Beširević), a Cibalia je povela preko Jure Jurića. U drugom poluvremenu su crvene kartone dobili Darko Raić-Sudar i Ivan Ravlić (drugi žuti), a Vinkovčane je posebno ražestio pogodak za izjednačenje koji je Mitu postigao duboko u sudačkoj nadoknadi nakon velike pogreške vratara Ibrahimovića. U produžetku, tada se igralo na “zlatni gol”, pitanje pobjednika je riješio Davor Lasić i Osijek je osvojio svoj jedini trofej, a u Vinkovcima su bili gnjevni na suca Renu Sinovčića. Repovi iz te utakmice u odnosima navijača vuku se i dandanas.

2. OSIJEK - CIBALIA 4:2 (3:0, 1:2) - 3. i 12. travanj 2012. - polufinale Kupa Hrvatske

Ta dva susreta bila su jedni od rijetkih u koje je Cibalia ušla kao favorit. Osijek se mučio u to vrijeme, smijenio je i trenera, a na kormilo mu drugi put došao Stanko Mršić i napravo čudo. U prvoj utakmici Osijek je slavio čak s 3:0, što je bilo veliko iznenađenje, ali Cibalia je zapucala kazneni udarac. Junak je bio dvostruki strijelac Anton Maglica, a točku na “i” stavio je Vrgoč. Ipak, uzvrat nije bio formalnost. U 49. minuti Cibalia je imala 2:0 (Frane Vitaić i Petar Tomić) i opasno je prijetila, ali je onda Tomislav Šorša zabio svoj najvrijedniji pogodak u bijelo-plavom dresu i odveo Osijek u finale.

3. OSIJEK - CIBALIA 5:1 (2:1) - 8. prosinac 2007. - 19. kolo

Ništa nije naslućivalo kako će Osijek zabilježiti tako uvjerljivu pobjedu. Bijelo-plavi su u taj derbi ušli sa samo jednom pobjedom u posljednjih šest susreta, ali protiv rivala im “procurilo”. Stjepan Jukić i Vedran Nikšić bili su dvostruki strijelci, a jednog je dodao Hrnčević, počasni pogodak za Cibaliju postigao Husić

4. CIBALIA - OSIJEK 3:2 (1:2) - 3. kolovoz 2003. - 2. kolo

Bila je to nevjerojatna utakmica. Osijek je do 20. već imao dva pogotka prednosti (Špehar i Ljubojević), ali se Cibalia nije dala. Do odmora je Ratković smanjio zaostatak, a u nastavku susreta uslijedio je potpuni preokret koji su pogocima kreirali Peraica i Ćorić. Bila je to jedna od najuzbudljivijih prvenstvenih utakmica slavonskih rivala.

5. CIBALIA - OSIJEK 3:0 (2:0) - 11. studenoga 2006. - 15. kolo

To je jedna od dvije najuvjerljivije pobjede Vinkovčana nad Osijekom. Ipak, taj će susret ostati upamćen po jedinom hat-tricku koji je neki igrač zabio u slavonskim derbijima u HNL-u. Zanimljivo, on je bio djelo Zorana Zekića, današnjeg trenera Osijeka, koji je tada nosio dres Cibalije. Još jedna od onih Osijekovih epizoda priče “tko će kome nego svoj svome”. Osijeku tih godina Zekić nije bio dovoljno dobar.

18

nastupa u slavonskim sudarima ima Bakir Beširević, što je najviše u oba tabora

16

puta je jednu od momčadi vodio Stanko Mršić u susjedskim okršajima

6

žutih kartona u derbijima je skupila “britva iz Vinkovaca” Antun Andričević

5

pogodaka postigao je Josip Barišić, što ga čini najboljim strijelcem u ogledima Osijeka i Cibalije

3

pogotka u jednoj utakmici postigao je Zoran Zekić i jedini je igrač slavonskih derbija s hat-trickom

2

crvena kartona dobio je Stjepan Jukić i on je jedini igrač s tom brojkom u tim susretima

5:1

najuvjerljivija je pobjeda u susretima slavonskih rivala, a pripada Osijeku

rivalstvo

NAKON TRI GODINE OSIJEKA - CIBALIA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana