Novosti
OPASNA POLITIČKA IGRA

Petrokemija umalo žrtva
predizbornog prepucavanja
Objavljeno 24. kolovoza, 2016.

Tehnički premijer Tihomir Orešković u utorak je izjavio kako je problem kreditiranja dugova kutinske Petrokemije riješen te da će se za kredit od 200 milijuna kuna HBOR-u dati državno jamstvo, a ne dionice crikveničkog hotela Jadran kao zalog.

Slična informacija stigla je i sa sjednice Nadzornog odbora i Uprave Petrokemije, s koje je istaknuto kako nastavak proizvodnje u toj kutinskoj tvornici nije upitan, da će se ispuniti sve obveze prema kupcima te da će se model realizacije kredita od 200 milijuna kuna pronaći do kraja kolovoza.

Kredit je potreban kako bi Petrokemija platila dugove Ini i PPD-u za isporučeni plin, a u suprotnom je prijetilo zaustavljanje proizvodnje, pa i stečaj tvrtke, koja je važan subjekt za domaću poljoprivrednu proizvodnju.

Sjednici je nazočio tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić, koji je istaknuo da neoprezne izjave u medijima dovode do narušavanja povjerenja kupaca u Petrokemiju. Naveo je da je Petrokemija osigurala mineralno gnojivo za jesensku sjetvu te da će ispuniti sve obveze.

Time je vjerojatno riješena afera koja je mogla nanijeti veliku štetu Petrokemiji, ali i hrvatskim građanima, a proizišla je, kako se neslužbeno može doznati, iz predizbornog političkog prepucavanja između HDZ-a i SDP-a.

Naime, realizaciju spomenutog kredita ministar Tomislav Panenić planirao je tako da se HBOR-u kao jamstvo daju dionice crikveničkog Jadrana. HBOR-u, kojim, usput valja reći, upravlja SDP-ov kadar, takvo je rješenje bilo prihvatljivo, kao i HDZ-ovom ministru financija Mariću i šefu DUDI-ja Bobanu. Tome se usprotivio ministar Oleg Butković, nakon što su se u “obranu” Jadrana digli sindikat udruga vjerovnika i lokalni političari. Naime, Butkovićeva je to izborna baza te je on kazao kako se Petrokemiji mora pomoći na drugi način, jer ne želi nova opterećenja za hotel Jadran, koji je netom izišao iz stečaja.

Vlada je ipak u petak skinula s dnevnog reda sjednice prijedlog odluke o izuzimanju od prodaje dionica Jadrana, a nakon sastanka Uprave i Nadzornog odbora Petrokemije Panenić je zaključio da je svima važno da posluju i crikvenički Jadran i kutinska Petrokemija.

Igor MIKULIĆ/H
PANENIĆ ZAPREPAŠTEN BUTKOVIĆEVOM BLOKADOM

“Ostao sam zaprepašten. Pa to je čisti predizborni folklor. Ne radi se samo o 1600 zaposlenih koji gube posao prestankom proizvodnje. Petrokemija je strateška tvrtka, o njoj ovisi i prijevoz željeznicom, luka Šibenik, potrošnja plina, koji bi s njezinim gašenjem poskupio građanima. Uz dužno poštovanje, nije to jedan hotel”, prenijele su 24 sata izjavu Panenića nakon Butkovićeve “blokade” rješenja kredita davanjem dionica Jadrana HBOR-u kao jamstva.

Možda ste propustili...

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije